Zbog ubojstva djevojke u Ukrajini Čaleti opet dosuđeno 35 godina zatvora

14:30 / 16.05.2022.

Autor: Hina/HRT

Županijski sud u Splitu

Županijski sud u Splitu

Foto: Miranda Čikotić / PIXSELL

Na 35 godina zatvora u ponedjeljak je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen Branimir Čaleta, optužen zbog teškog ubojstva posebno ranjive osobe, nakon što je svoju djevojku nasmrt pretukao u hotelu u Ukrajini jer je zatrudnjela s drugim muškarcem.

Riječ je o ponovljenom suđenju provedenom nakon što je Vrhovni sud zaključio da je u novom postupku potrebno dopunskim vještačenjem utvrditi u kojoj je mjeri ubojica bio ubrojiv.


Čaleta je optužen za teško ubojstvo iz rujna 2013. svoje tada godinu dana starije djevojke Ganne Kitaeve koja je bila u osmom mjesecu trudnoće. Kako bi je kaznio jer je zatrudnjela s drugim muškarcem, izudarao ju je tupo-tvrdim predmetom najmanje četiri puta po licu u hostelu "Minora" u Dnjepropetrovsku.


Nakon toga joj je smrskao lubanju i lice i ubio nerođeno dijete "neutvrđenim masivnim tupotvrdim predmetom s metalnom kontaktnom površinom". 


Potom joj je skinuo odjeću, zamotao tijelo u plahtu i sakrio ga ispod kreveta pa je pobjegao i odbacio na smetlište uz ceste njezinu i svoju krvavu odjeću te njen mobitel. Na izricanju presude se nije pojavio.


Sutkinja Ivona Rupić ustvrdila je da se činjenično opis djela nije promijenio, a zatvorska kazna je identična jer su vještaci ostali decidirani kod teze kako je Čaleta bio u potpunosti ubrojiva osoba. 


- Sud, naravno, poklanja vjeru vještacima i njihovim nalazima i mišljenjima, podvukla je sutkinja.


Odbacila je navode obrane kako je sud nasjeo na navode optužbe.

Prilikom odlaska s rasprave 2. rujna 2020. Čaleta je pobjegao pravosudnim policajcima kod ulaska u kombi. Policija je za njim tragala više od osam sati, na terenu su bile brojne snage i psi tragači. Policija je blokirala ulaze i izlaze iz grada gdje se pregledavalo svako vozilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!