Zbog velikih vrućina Drava se kod Osijeka povukla iz dijela korita

28.07.2022.

19:58

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zbog velikih vrućina Drava se kod Osijeka povukla iz dijela korita

Zbog velikih vrućina Drava se kod Osijeka povukla iz dijela korita

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Zbog velikih vrućina i manjka oborina, Drava kod Osijeka povukla se iz dijela korita. Najniži vodostaj Drave u Osijeku zabilježen je 2003., kada je iznosio minus 168 centimetara. 

HRT-ov novinar Marin Ćurić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako stanje nije dobro, te da se približavamo rekordno zabilježenom vodostaju.

- Jutros je zabilježen 161 centimetar. S jedne strane kupaći su presretni jer su nastale prekrasne pješčane plaže tamo gdje ih dugo nije bilo, ali to glavobolju zadaje kapetanima brojnih plovila, rekao je.

- Smanjeni su gabariti plovnog puta, prije svega dubina plovnog puta. Na ušću rijeke Drave u Dunav iznosi 110 centimetara, što znači da teretni brodovi koji su se zatekli na ušću i trebaju doći u luku Osijek trebaju se rasterećivati i to čak dva puta i to povećava troškove, rekao je Dragan Mijić, lučki kapetan Lučke kapetanije Osijek.

Istaknuo je kako po najnovijim informacijama pola metra Dunava dolazi iz Mađarske, te kako se nadaju da bi se za 10-ak dana to moglo preliti i kod nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!