17:04 / 12.02.2021.

Autor: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik/HRT

Zbog zaštite granice posječena šuma u Lici

Sječa šume u Lici

Sječa šume u Lici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog sigurnosti granice na dijelu gdje je pojačan ilegalan prelazak migranata, u Ličko-senjskoj županiji posječeno je gotovo četiri kilometra šume u pojasu od 100 metara. Prosjeka na Plješevici napravljena je po nalogu Ministarstva unutarnjih poslova, a golema količina posječene građe već je prodana u trupcima i biomasi.   

Specijalni je stroj za pravljenje sječke iz Slovenije stigao u Liku. Njime je unovčen i drveni otpad od 13000 kubika drvne mase posječene uz granicu. Tu je sječu od Hrvatskih šuma zahtijevalo Ministarstvo unutarnjih poslova radi boljeg nadzora državne granice.

- Radi se o prosjeci dužine nekih 3800 metara i 100 metara širine. Za tu prosjeku ishodovane su od strane Ministarstva unutarnjih poslova sve potrebne dozvole od Ministarstva poljoprivrede kao i od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, kaže Mario Stilinović, voditelj UŠP Gospić.

Nacionalna sigurnost i kontrola granice ili pak ekocid pitanja su koja postavlja lička javnost, no odgovor na njih, kompleksan je.

- Nema idealnog rješenja nego se bira manje zlo. Sigurno da je to agresija na prirodu i svi bi bili sigurno sretni, čak i oni koji su radili prosjeku, da je moglo bez toga. Ja sumnjam da je to netko radio bez opravdanih razloga. S jedne strane imate ekocid, s druge sigurnost i nadzor na granicama, kaže Ante Kovač, načelnik općine Plitvička jezera.

Iako je policija uputila zahtjev o sječi velikog koridora, on je odrađen o trošku Hrvatskih šuma.

- Troškovi sječa i privlačenja drveta, osim toga imali smo i dosta troškova građevinskih radova na izgradnji pristupnih puteva i vlaka kuda će se izvlačiti ta drvna masa i realno mi nismo uspjeli pokriti sav taj trošak, ali s prodajom te drvne mase bar smo uspjeli dio toga pokriti, kaže Stilinović.

Sirovina je prodana putem javnog natječaja, ističu u Hrvatskim šumama, a mahom je riječ o pilanskim oblovinama listače i četinjače dok je njihov otpad prodan za ogrjev.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!