Zbog zločina u Lori Duiću 8 i pol, Bunguru 4 godine i 10 mjeseci zatvora

06.04.2022.

13:20

Autor: Hina/HRT

Emilio Bungur i Tomislav Duić, arhivska fotografija

Emilio Bungur i Tomislav Duić, arhivska fotografija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Zbog ratnog zločina nad civilima u Lori, početkom Domovinskog rata, u srijedu su na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni bivši zapovjednik Tomislav Duić na osam godina i šest mjeseci te čuvar Emilio Bungur na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

- Htjeli su poniziti dodatno te časnike neprijateljske vojske i tjerali su ih, kako kažu svjedoci, da laju kao psi, da mijauču kao mačke i da četveronoške hodaju po dvoru. Nemoguće je da Tomislav Duić to nije znao, isto tako i kao Emilio Bungur, kao voditelj smjena, ali nema traga o tome nigdje, to nije nigdje zapisano, kazao je Vladimir Živaljić, predsjednik Sudskog vijeća.

- Sudac je nadmašio otpužbu, što me jako razočaralo. Meni je cijelo vrijeme zabranjivao pitanja, svjedocima da se ne bi kompromitirali, a nije govorio šta je sa ukradenim dokazima od strane tužiteljstva. Ukrali su dokaze iz 72. bojne - što se deđavalo u to vrijeme iz knjige dežurstava i knjige događaja, tvrdi Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura.


Obojica su tijekom dokaznog postupka negirala kazneno djelo za koje ih se teretilo, a sucu Vladimiru Živaljiću su izjavili da se ne osjećaju krivim. 

Njihovi branitelji Hrvoje Alajbeg i Vinko Burazer ukazivali su na manjkavost optužnice, puno politike u postupku, ali i da im se sudi izvan ustavno-pravnog okvira i protivno međunarodnom kaznenom i ratnom pravu, povelji UN- a te Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Oba odvjetnika su u završnim govorima tražili oslobađajuće presude za Duića i Bungura.

Bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudilo se za ratni zločin nad civilima koji je počinjen u Ratnoj luci Lora početkom rata. U postupku Lora 1 obojica su bili pravomoćno osuđeni za ratni zločin nad civilima pa je Duić dobio osam godina zatvora, a Bungur šest godina.

Suđenje za Loru 1 je bilo ponovljeno, a potom je na traženje pojedinih optuženika spojeno u jedan predmet s Lorom 2.

Krajem siječnja 2017. ta su dva predmeta razdvojena. Duiću i Bunguru se sada sudilo u obnovljenom postupku jer su oboje u vrijeme suđenja bili u bijegu, a 2015. godine su tražili obnovu postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!