Zdrav i besplatan školski obrok

20.09.2022.

07:01

Autor: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zdrav i besplatan školski obrok

Zdrav i besplatan školski obrok

Foto: HTV / HRT

Osječko-baranjska županija jedina je hrvatska županija koja u suradnji s gradovima, općinama i OPG-ovima svojim osnovnoškolcima osigurava besplatan školski obrok i tako već pet godina. Kuhani obrok s domaćim proizvodima djeci osigurava 80% škola. Prehrana je tako sve kvalitetnija, što pomaže roditeljima a i školarcima kojima je servirano zdravlje na tanjuru!


Svakoga dana u poslijepodnevnoj smjeni, učenike valpovačke Osnovne škole Matije Petra Katančića pod odmorom dočekuju domaća, zdrava jela.

Iako su se u početku čudili, učenici su jela poput variva od kelja i štruce, sjajno prihvatili.

Ekonomski gledano, zdraviji je obrok, kada se kuha na veliko, isplativiji od uobičajenih pekarskih proizvoda.

- Kuharice stavljaju onoliko koliko djeca u prosjeku pojedu, ali ako žele još, dakle, kazan tamo stoji, tako da uredno dođu po još i, mogu vam reći da nam je to i povoljnije, kaže ravnatelj OŠ Matije Petra Katančića u Valpovu, Dalibor Košutić.

Za besplatnu prehranu županija godišnje izdvaja 14 milijuna kuna, a dodatno se financiraju obnove školskih kuhinja. Škole u kojima je i dalje na meniju nezdrava hrana, vrlo brzo će s tom praksom morati prestati.

- Čim Regionalni distribucijski centar počne raditi, ovlasti će preuzeti županija i distribuirati jedinstveni školski obrok za sve škole na području Osječko-baranjske županije, najavljuje osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Dugoročni je cilj da sva hrana bude s lokalnih OPG-ova i ekološki ispravna.

Super je što djeca jedu svježe i naše domaće, kaže Damir Gebaj iz OPG-a Damir Gebaj, a Zvjezdana Vidušić iz OPG-a Vidušić da je takav oblik suradnje velika pomoć malim OPG-ima jer se teško probijaju.

Osječko-baranjska županija pronašla je tako model s kojim su zadovoljni svi, a najviše - djeca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!