Zdravka Bušić: Premijerov posjet BiH došao je u pravo vrijeme

11:59 / 14.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT

 Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Foto: Studio 4 / HRT

Poruke koje je premijer Andrej Plenković poslao prilikom jučerašnjeg posjeta Bosni i Hercegovini su prije svega iskrene, partnerske, prijateljske i bez fige u džepu. Naravno, cilj je zaštiti jednakopravnost Hrvata i tamošnje hrvatske zajednice. Hrvatski premijer posjetio je BiH u trenutku ozbiljne političke krize koju je inicirao parlament Republike Srpske.

Jučer, u svom prvom izlaganju u javnosti, premijer je najavio kako će osuditi bilo kakav separatizam što se tiče BiH - odakle god dolazio.


- Cijeli dan smo jučer bili u BiH, najprije u Sarajevu, a onda smo otišli u Mostar. Mislim da je ovaj posjet predsjednika Vlade i izaslanstva došao baš u pravo vrijeme. Zašto? Ovih dana puno se govori o krizi u BiH, to pokazuje izvješće Europske komisije. Nama u Hrvatskoj nije potrebno neko izvješće, jer mi pratimo iz dana u dan što se događa i vidimo što se događa, kazala je gostujući u Studiju 4 HTV-a Zdravka Bušić, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova RH.


Komentirala je kako se Vijeće ministara u toj zemlji sastaje četiri puta u godinu dana, dok se hrvatska Vlada sastaje redovito jednom tjedno. 


- I onda možete zamisliti, proračun se nije donio - komentirala je, dodavši kako je apsolutno vidljivo da je to država koja nije funkcionalna.


Premijer je u BiH bio u dvojakoj ulozi, kao predsjednik hrvatske Vlade, ali i kao predstavnik Europske unije, kojoj BiH stremi. 


- Predsjednik Vlade je jučer toliko puta naglasio, i mislim da su se svi s druge strane složili, tko je bliži Bosni i Hercegovini nego Hrvatska? Hrvatska je kao članica EU jedini zagovaratelj Bosne i Hercegovine. Osim toga, Hrvatskoj je to u interesu. Mi dijelimo granicu, granica između Hrvatske i BiH je preko tisuću kilometara. Kako je predsjednik Vlade naglasio, tko je veći prijatelj Bosni i Hercegovini od Hrvatske? Mislim da je ovaj posjet doista pokazao koliko prijateljski, koliko dobronamjerno Hrvatska sve čini i da nemamo fige u džepu, zaključila je, dodavši kako se jučer u BiH nisu sastali samo s predsjedateljem Vijeća ministara i svim bitnijim osobama u Vijeću ministara te Kolegijem Doma Naroda, nego su imali razgovore i sa svim liderima vjerskih zajednica u Sarajevu. 


Postoji stvaran problem o kojem ovisi budućnost Hrvata u BiH, to je izborni zakon odnosno njegova izmjena prije novih izbora u toj zemlji. Na sastancima se razgovaralo i o izbornom zakonu, kaže Bušić. Taj zakon se, kaže, treba donijeti prije izbora u lipnju 2022. Tu ulogu igra i međunarodna zajednica.


Komentirala je i Daytonski sporazum, rekavši da je on zaustavio rat. Dodaje kako je SAD-u i Europskoj uniji vidljivo što se događa s hrvatskim narodom u BiH i glavnim pregovaračima je jasno što se događa. 


- Kao što je i predsjednik Vlade rekao, ne bave se ljudi u Europskom vijeću i Europskoj uniji Bosnom i Hercegovinom kao što se bavi Hrvatska, ustvrdila je pojasnivši kako Hrvatska ne ide u njihove unutarnje probleme, ali je katalizator koja daje pozitivne poruke Bosni i Hercegovini. Hrvatska je stabilizirajući čimbenik na ovom prostoru, poručila je.


Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!