12:46 / 17.04.2018.

Autor: M.M./Hina

Zdravko Mamić i Milan Pernar odbacili USKOK-ove optužbe

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zdravko Mamić u svojoj obrani ustvrdio je da nije kriv te poručio da je žrtva sramotnog i kontinuiranog političkog procesa.
Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić, kojemu se na osječkom Županijskom sudu uz još trojicu okrivljenika sudi za izvlačenje novca iz toga kluba, u svojoj obrani ustvrdio je da nije kriv te poručio da je žrtva sramotnog, kontinuiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika.

Iznoseći svoju obranu, Mamić je kazao da želi upozoriti na sve nezakonitosti koje je USKOK počinio kako bi konstruirao optužnicu protiv njega, koju je nazvao političkim pamfletom i najobičnijom konstrukcijom.

Ustvrdio je da je njegov predmet delegiran iz Zagreba u Osijek jer je u dobrim odnosima s predsjednikom zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu, ali bez ikakvih dokaza, te da je optužnicu sastavio i potpisao neovlašteni tužitelj Sven Mišković, o čemu je dobio više mišljenja pravnih stručnjaka.

Odbacio je optužbe da je oštetio "Dinamo", ocijenivši da bi, ako postoji kazneno djelo, na optuženičkoj klupi trebali biti i Luka Modrić i Dejan Lovren.
Ako smo učinili kazneno djelo, učinili smo ga zajedno, ali kaznenog djela ovdje nema. Ne znam što ja radim ovdje ako njih nema, ali ja sam sretan što oni nisu ovdje, već što igraju i treniraju, istaknuo je Mamić.

Prvookrivljeni poreznik Milan Pernar u svojoj je obrani također ponovio da nije kriv te da s indignacijom odbacuje sve optužbe.

Kazao je kako je točno da je 2012. provodio porezni nadzor nad Zoranom Mamićem, pri čemu se stalno usuglašavao sa svojim nadređenima, ali da kategorički tvrdi da Zoran Mamić na njega nije vršio pritisak niti je od njega primio mito kako bi mu pogodovao u poreznom nadzoru.

U nastavku suđenja Zoran Mamić i Damir Vrbanović nisu željeli odgovarati na pitanja tužiteljstva.

Iznoseći obranu, Zoran Mamić izjavio je kako se ne osjeća krivim, a Uskokovu optužnicu nazvao je "besmislenom i nekorektnom". Potvrdio je kako je od Dinama dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna, pri čemu je dogovorio s klubom kamatu od 4 posto te platio Dinamu oko 4 milijuna kuna kamata pa je, kako kaže, Dinamo na toj pozajmici i zaradio. 

Novac sam posudio od Dejana Lovrena s kojim sam potpisao ugovor, novac sam mu vratio u više navrata i danas je taj novac kompletno vraćen, rekao je Zoran Mamić.

Što se tiče poreznog nadzora koji je nad njim provodio prvooptuženi Milan Pernar, Zoran Mamić je ustvrdio kako je Pernar tražio od njega različitu dokumentaciju koju je nosio u Poreznu upravu.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!