"Marićeva ostavka očito je već odavno dogovorena s premijerom"

06.07.2022.

08:46

Autor: Silvana Skočajić/Vijesti/B.A./HRT

Vijest o ostavci objavljena je sinoć

Vijest o ostavci objavljena je sinoć

Foto: Vijesti / HRT

Ostavka ministra financija Zdravka Marića očito je nešto što je već odavno dogovoreno s premijerom Andrejom Plenkovićem, javila je Silvana Skočajić u HTV-ovim Vijestima u 8 sati.

Sinoć je potvrđeno da potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odlazi te da će premijer Andrej Plenković za novoga ministra predložiti Marka Primorca

Silvana Skočajić javila se ispred Ministarstva financija, Marićevog radnog mjesta u proteklih šest godina kao ministra, gdje je i ranije radio kao državni tajnik za vrijeme ministra Ivana Šukera.


Marić je naslijedio Borisa Lalovca kada je u mandatu vlade Tihomira Oreškovića preuzeo mjesto ministra financija. Nakon 10-ak mjeseci dolazi do novih izbora, a mjesto premijera preuzima Andrej Plenković, koji zadržava Marića na mjestu ministra. Marić tada kreće sa svojom poreznom reformom.


Prije samo nekoliko tjedana Marić je ispred Ministarstva govorio o tome kako će agencija Moody's podići rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju. Tada se doista nije dalo naslutiti da namjerava otići s pozicije s ministra, iako se nekoliko godina ranije spekuliralo da neće nastaviti na toj poziciji u drugom mandatu Plenkovićeve vlade.


S obzirom na brzinu kojom je sinoć došla informacija o ostavci i nasljedniku, čini se da se radi o dogovoru između premijera i Marića jer se jednostavno sve prebrzo odigralo, javila je Skočajić.


Marića smo slušali i jučer na sastanku s predstavnicima Američke gospodarske komore - ni tada se nije dalo naslutiti da namjerava podnijeti ostavku. Čak je govorio da će za nekoliko dana, 12. srpnja, biti na sastanku ministara financija u Bruxellesu, kada će Hrvatska dobiti zeleno svjetlo i službeni dokument o ulasku u eurozonu.


- Doista niti u jednom trenutku nije odavao dojam ministra koji je na odlasku ili da on neće odraditi taj posao do kraja. Ali, evo, takav je taj politički život, očito je to nešto što je već odavno dogovoreno s premijerom Andrejom Plenkovićem, javila je Skočajić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!