Zdravko Marić pozitivan na COVID, članovi Vlade primit će "booster" dozu

07.11.2021.

12:33

Autor: HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić tijekom vikenda testirao se na koronavirus iz osobne odgovornosti s obzirom na to da je član njegove obitelji razvio simptome te utvrdio pozitivan nalaz. Epidemiolozi su ministru odredili izolaciju u trajanju od 10 dana, priopćeno je iz Vlade. 

- Ministar Marić osjeća se dobro te zasad nema nikakvih simptoma bolesti COVID-19. Ostat će u izolaciji i obavljati svoje dužnosti od kuće te će slijediti sve upute liječnika i epidemiologa. S obzirom na to da se Marić, kao i drugi članovi Vlade, početkom godine cijepio protiv bolesti COVID-19, naglašavamo da nijedno od cjepiva ne štiti 100% od mogućnosti zaraze, pa tako ni u slučaju cijepljenja protiv bolesti COVID-19, dodaje se u priopćenju.

To ne umanjuje povjerenje te važnost cijepljenja kao ključnog alata u borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom jer cjepivo dokazano štiti od težih oblika i ishoda bolesti.

Članovi Vlade cijepit će se "booster" dozom 

- S obzirom na to da su se članovi Vlade cijepili protiv COVID-a još u siječnju, odnosno u veljači ove godine, u idućem razdoblju pristupit će i docjepljivanju tzv. booster dozom, koja se, slijedom preporuka HZJZ-a, primjenjuje šest mjeseci nakon druge doze kako bi se produljilo trajanje zaštite. Više članova Vlade to je već i učinilo. I potpredsjednik Vlade Boris Milošević te ministar Josip Aladrović, koji su se zarazili, a bili su prije cijepljeni, prebrodili su zarazu s vrlo blagim simptomima, izjavio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Cjepivo učinkovito štiti od težih oblika bolesti, što potvrđuju podaci Ministarstva zdravstva i HZJZ-a, prema kojima velika većina hospitaliziranih osoba, priključenih na respirator ili, nažalost, preminulih nije bila cijepljena.

- Apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da se cijepe i zaštite! Pozivamo i sve one koji su drugu dozu primili prije šest ili više mjeseci, a osobito one koji su stariji ili imunokompromitirani, da se docijepe dodatnom dozom što prije. Danas, kada je cijeli svijet suočen sa znatno zaraznijim sojevima koronavirusa koji se puno brže šire, potrebno je što prije dodatno zaštititi svoje zdravlje, poručio je Milić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!