20:06 / 27.09.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Zdravko Marić za HRT o poreznoj reformi

-

-

Foto: - / -

U Saboru su u prvom čitanju raspravljeni zakoni iz novog kruga poreznog rasterećenja.
U Saboru su u prvom čitanju raspravljeni zakoni iz novog kruga poreznog rasterećenja. Ministar Zdravko Marić naglasio je da porezna reforma donosi jednostavniji, transparentniji i pravedniji sustav. Oporba ga je očekivano žestoko napala. Ministar Marić za središnji Dnevnik komentirao je neke od zamjerki i prijedloga vezano za reformu.Na pitanje hoće li uvažiti prijedlog da se rastereti plaća do 5.000 kuna, odnosno da ima isti status kao minimalna plaća, ministar je rekao da će taj, kao i neke druge prijedloge, razmotriti, ali napominje: "U tom dijelu zadiremo u sustav doprinosa, a svi dobro znamo u kakvom je stanju cjelokupni mirovinski sustav, tako i zdravstveni sustav". Napominje i da je jedna od glavnih mjera ovog kruga poreznog rasterećenja smanjivanje doprinosa na plaću, odnosno smanjivanje troška poslodavcima.

Upitan kako će osigurati da se smanje i maloprodajne cijene za 10-ak posto, Marić kaže da nema mehanizma kojim se nekoga može prisiliti jer je riječ o tržišnom gospodarstvu i uvjeti su slobodni. No dodaje da je na tržištu maloprodaje hrane izuzetno velika konkurentnost. "Što znači da će s jedne strane tržište odraditi taj dio, a s druge strane nemojmo zanemariti da to nije mala promjena. To nije 1 ili 2 postotna boda, to je snižavanje s 25 na 13, dakle prepolavljanje poreznog tereta u smislu poreza na dodanu vrijednost", rekao je.

Ponavlja da su najveći naglasak stavili na smanjivanje opterećenja dohotka i dobiti. "Ako gledate ukupno ove tri godine, građani su ukupno porezno rasterećeni za 6,3 milijarde kuna", rekao je.

Iz oporbe kažu da je ovo slaba reforma i da će najviše pomoći onima koji su boljeg imovinskog statusa. "Pa dobro, oporba su, moraju nešto prigovoriti, reći da se ne slažu", odgovorio je Marić. Kaže da poreznu reformu mora gledati u njenom cjelovitom sveobuhvatnom dijelu.

Iz SDP-a su danas predstavili svoj prijedlog porezne reforme. Zalažu se za to da osobni odbitak dođe na 5000 kuna, ali i da minimalna plaća bude 4000 kuna.

Na pitanje je li to u ovom trenutku izvedivo, Marić odgovara: "Minimalna plaća nije predmet porezne reforme, ali je Vlada već u dva navrata povećavala minimalnu plaću i kada gledate kumulativ, više nego što su neke druge vlade u cijelom svom mandatu napravile. Ona je trenutno na razini 3.439 kuna. Ali u isto vrijeme, što se tiče ovog neoporezivog dijela, prvi krug porezne reforme - u tom dijelu bio je naglasak na dizanju tog neoporezivog dijela s 2600 na 3800, s tim da smo podigli još neoporezivi dio za uzdržavane članove i uveli još dodatnu progresiju, da za svako sljedeće dijete još više u odnosu na tada postojeće stanje. Naravno, doveli smo se u situaciju da u ovom trenutku više od pola građana, obveznika poreza na dohodak, konkretno milijun i pol njih od 2,7 milijuna, nije više u škarama poreza na dohodak", rekao je.

Kaže i da ne treba zanemariti da i oporba ima jedan dio lokalnih čelnika, načelnika, gradonačelnika i župana, objasnivši: "Nisam siguran da bi oni podržali takav prijedlog jer to nije mali skok, a u isto vrijeme svakih 100 kuna neoporezivog dijela vam je otprilike 200 milijuna kuna na godišnjoj razini".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!