Svjedočenje napadnute sestre Brkić za HRT: Primio me za vrat i bacio

19.10.2022.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: Hina/HRT

Ispovijest sestre Brkić za HRT

Ispovijest sestre Brkić za HRT

Foto: HTV / HRT

Medicinska sestra Renata Brkić, koju je u pedijatrijskoj ambulanti u Retkovcu napao i ozlijedio otac djeteta, inače liječnik, ispričala je za HTV kako je došlo do nemilog događaja. Rekla je da je u petak poslijepodne bila velika gužva u ambulanti, a majka djeteta je prva došla po ispričnicu, na što joj je Brkić rekla da dijete najprije treba pregledati liječnica. Majka je na to ljutita otišla.


"Počeo je vikati, nakon toga je skočio na mene"  

- Cijelo popodne nismo stali s poslom, bilo je stotinjak pacijenata. U 18.45 sam zaključala vrata ambulante jer nemamo zaštitu, a puno je još pacijenata čekalo u čekaonici. Dok sam završavala posao oko jednog pacijenta, počeo je netko luđački zvoniti na vrata. Kad sam završila posao, izašla sam na sporedni ulaz vidjeti tko zvoni na glavnim vratima. Vidjela sam ženu i njega koji je na mene odmah počeo vikati. Nije mi dao da dođem do riječi, nisam mogla s njime uspostaviti kontakt, rekla je.

- Rekla sam mu da ne viče i da ne može sa mnom tako razgovarati, na što je on rekao: Hoćete li da vas udavim, da vam zavrnem vratom. Ne sjećam se dobro, uglavnom je spominjao vrat i u tom je momentu skočio na mene, primio me za vrat i bacio među borove. Udarila sam glavom, leđima i rukom koja je tada pukla, kazala je gospođa Brkić.

Obranila su je dvojica očeva

- Dvojica očeva su u tom trenutku skočila na njega i uhitili ga da me ne nastavi tući. Stisnula su ga uza zid i ja sam pobjegla u zgradu uznemirena. U šoku sam zvala odmah policiju koju nisam mogla dobiti, zvala sam muža koji mi je na brzom biranju da zove policiju nakon čega je ona i došla, ispričala je Brkić.

Dodala je kako je policija saslušala nasilnika i nju.

- Policija mi je rekla da im je on kazao da mu nije žao i da bi sve ponovio te da ga oni vode u pritvor, a ujutro sucu istrage, rekla je.

Visoki tlak, pretrage i opservacija

Kaže da ju je suprug odvezao na Hitnu, imala je jako visok tlak. 210/120, cijelu noć su joj ga "skidali".

- Radili su mi pretrage i vršili opservaciju od 20 sati do sutradan u 12 kada su me pustili kući. U ponedjeljak sam otvorila bolovanje, kazala je.

To joj je prvi fizički napad, iako, napominje, zdravstveni djelatnici svakodnevno trpe verbalne napade.

- Radim 35 godina - 20 godina na odjelu i sad sam 15 godina u primarnoj zaštiti, cijelo vrijeme na pedijatriji s djecom i nisam imala nikakvih konflikata. Važno je i da je gospodin liječnik. To je užasna stvar kojoj se ne nada nitko u svojoj karijeri, kazala je sestra Brkić.

Policija slučaj vodi kao kazneno djelo

- Policija mi je potvrdila da se slučaj vodi kao kazneno djelo. To je napad na službenu osobu s uglavnom teškim tjelesnim ozljedama. I liječnička komora je najavila pokrenuti postupak. Potporu sam dobila od svih kolega, svi su me zvali.

Rekla je da u cilju sprječavanja ovakvih situacija treba uvesti red u zdravstvu.

- Možda bi nas prvo trebalo zaštiti kamerama, zaštitarima. Tamo smo prepušteni sami sebi, kako i u drugim domovima zdravlja, zaključila je sestra Brkić.

Liječnik nasilnik je u policiji, u četvrtak više informacija

Medicinsku sestru napao je liječnik koji je u KB-u Dubrava na specijalizaciji iz radiologije. 

Policijska uprava zagrebačka HTV-u je potvrdila da je liječnik u policijskim prostorijama, kriminalističko istraživanje traje, a u četvrtak će objaviti više informacija.

Liječnica čija je medicinska sestra napadnuta, samo je potvrdila da se slučaj dogodio i nije željela stati pred kameru.

Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara rekao je za HTV da im se kolegica obratila u ponedjeljak ujutro.

- Dali smo joj pravni savjet i pravnu pomoć. U kontaktu smo s njom. Trenutno je na bolovanju. Po onome što smo pročitali iz medija, policija je podnijela prekršajnu prijavu iako smatramo da se u ovom slučaju radi o kaznenom djelu prisile prema zdravstvenom djelatniku za što je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Nadamo se da će i policijska postupanja dalje ići u tom smjeru, rekao je Gazić. 

Napad su osudili Hrvatska liječnička komora, HUBOL te Hrvatska komora medicinskih sestara.

HKMS: Nedopustivo i zabrinjavajuće!

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) priopćila je da bilo kakav oblik prijetnji i napada prema medicinskih sestrama i drugim zdravstvenim djelatnicima smatraju nedopustivim i teško zabrinjavajućim.

Iz Komore upozoravaju da je prema istraživanju koje su proveli u svibnju 2018. čak 89% medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu. Oko 95% glavnih medicinskih sestara izjasnilo se kako zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.

HLK: Postupanje prema liječniku napadaču

Nasilničko ponašanje osudila je i Hrvatska liječnička komora poručujući da društvo mora imati nultu toleranciju na nasilje bilo kakve vrste, bez obzira na to od koga ono dolazi, a posebno osjetljiv, ističu, treba biti na nasilje u zdravstvenom sustavu.

Najavili su da će Povjerenstvo za etiku i medicinsku deontologiju pokrenuti postupanje protiv liječnika koji je napao medicinsku sestru te zatražiti potrebnu dokumentaciju.

HUBOL pozvao odgovorne da se angažiraju

Hrvatska udruga bolničkih liječnika također je upozorila da su svi zdravstveni djelatnici, medicinske sestre, liječnici i svi ostali svakodnevno redovito izloženi verbalnom i fizičkom nasilju.

Istraživanje koje je o nasilju u zdravstvenim ustanovama 2016. provela Hrvatska liječnička komora, pokazalo je da je 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja, a fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

HUBOL je pozvao odgovorne za sigurnost zaposlenih u zdravstvenom sustavu da se angažiraju na stvaranju odgovarajućih okvira zaštite.

KB Dubrava: Liječnik koji je napao medicinsku sestru nije naš djelatnik

Na upit HTV-a o nemilom događaju, iz KB-a Dubrava ističu da su potreseni informacijom o fizičkom nasrtaju na medicinsku djelatnicu.

Ističu i da liječnik koji je napao medicinsku sestru nije njihov zaposlenik nego je kod njih na obavljanju dijela specijalističkog usavršavanja iz Kliničke radiologije.

- Zbog toga ne postoji pravna osnova za izricanje radnopravnih sankcija od strane KB-a Dubrava, napominju među ostalim iz te bolnice.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!