11:12 / 29.01.2019.

Autor: HRT

Zdravstveni radnici traže sigurnosne mjere

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Raspravljalo se o mjerama za podizanje sigurnosti liječnika, medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.
U Ministarstvu zdravstva održan je hitan sastanak zbog učestalih napada na zdravstvene radnike. Raspravljalo se o mjerama za podizanje sigurnosti liječnika, medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

"Tražimo hitnu primjenu mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama te u tu svrhu predlažemo:
- proglašenje zdravstvenih ustanova mjestima nulte tolerancije na nasilje
- uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama
- uvođenje nadzora kamerama u zdravstvenim ustanovama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji (čekaonice, prijamni šalteri)
- postavljanje tzv. tihih alarma povezanih sa zaštitarskom službom na izolirana radilišta i radilišta s učestalijim napadima (npr. ordinacije PZZ-a, hitne ambulante)
- provođenje strože kontrole ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove
- promptno procesuiranje i adekvatno kažnjavanje napadača na zdravstvene radnike na njihovim mjestima
- da se u Zakon o zaštiti prava pacijenata unese odredba o obvezi pridržavanja kućnog reda u zdravstvenim ustanovama, što se odnosi i na pacijente i na njihove pratnje/posjete, kao i da se točno definiraju sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda."

"Najnoviji napad dogodio se 28. siječnja u Hitnoj kirurškoj ambulanti KB-a Dubrava, samo tri dana nakon napada na liječnike i medicinske sestre u Klinici za plućne bolesti Jordanovac", stoji, među ostalim, u priopćenju. 

Na sastanku su bili ministar zdravstva, pomoćnik ministra, državni tajnici, glavni tajnik u Ministarstvu zdravstva, voditelj Službe za odnose s pravosudnim tijelima u Ministarstvu, dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, predstavnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. 

Kujundžić: Mjere koje smo poduzeli nisu dovoljne

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je primio sindikaliste jer je val nasilja u posljednje vrijeme uistinu zabrinjavajući, pa treba nešto poduzeti.

- Prošle godine uspjeli smo izmjenama Kaznenog zakona podići određenu razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno pa ćemo vidjeti koje se mjere mogu poduzeti na drugi način, izjavio je Kujundžić Hini nakon sastanka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!