"Zdravstvo u RH oboljeloj djeci može pružiti puno, ali bi moglo i više"

02.04.2019.

20:38

Autor: HRT

default error photo
U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Sandro Dessardo rekao je da je akcija za Milu vrlo zanimljiva s više aspekata - sa psihološkog, sociološkog, financijskog.
Malo tko je ostao ravnodušan na priču dvogodišnje Mile Rončević i njezine obitelji. U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Sandro Dessardo rekao je da je akcija za Milu vrlo zanimljiva s više aspekata - sa psihološkog, sociološkog, financijskog. 

- Akcija je marketinški odlično odrađena. Prešla je sve očekivane okvire. Najbitnije je da se Mila što prije vrati kući i izliječi se. Akcija je vrijedna jer kao što je rekao njezin otac - vraća vjeru u čovjeka, kazao je Dessardo.

-
Kada je detektirano da je riječ o relapsu bolesti, a koji zahtijeva jedan specifičan vid liječenja, bitno drugačiji od liječenja bolesti prije prve remisije, mi smo se pripremili za nastavak liječenja sukladno preporučenim protokolima koji se koriste u Europi pa i u SAD-u. U roku od nekoliko dana nabavili smo lijek koji će vrlo vjerojatno Mila koristiti i u Philadelphiji. Stvoreni su uvjeti da se liječenje nastavi u najboljim mogućim uvjetima i sa šansama koje ti protokoli predviđaju. Svakako da liječenje u bolnici koja godišnje opskrbi milijun bolesnika u odnosu na Kliniku za pedijatriju u Rijeci koja godišnje opskrbi negdje oko 50.000 bolesnika je vrlo izvjesno učinkovitije jer imaju više iskustva. Često u medicini kvantitet određuje kvalitetu, dodaje liječnik Dessardo i napominje da bi liječenje djevojčice Mile mogao biti jedan vrlo dug i složen proces.

Na pitanje koliko hrvatsko zdravstvo može pružiti teško oboljeloj djeci rekao je da to može biti puno, ali smatra da bi trebalo i više.

- Hrvatsko zdravstvo, a posebno pedijatrija, svakodnevno se susreće s nizom problema. Kadrovi su trenutačno rak rana hrvatske pedijatrije. Nemamo dovoljno liječnika i medicinskih sestara. Ne ulazim u moguće uzroke, kazao je. 

Odgovarajući na pitanje koji je to trenutak kada se treba odlučiti na neki eksperimentalni program, rekao je da je individualan te ovisi o specifičnosti dijagnoze. Naglasio je i da nažalost nisu sve bolesti izlječive.

- Neke bolesti završe sa smrtnim ishodom. To ne znači da ih ne moramo liječiti, ali moramo toj djeci omogućiti najbolje moguće uvjete dok ta bolest traje. U posebnu grupu spadaju oni za koje znamo koji su lijekovi, ali to su vrlo rijetke bolesti čije je liječenje vrlo skupo, izjavio je predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka Sandro Dessardo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!