13:52 / 10.04.2019.

Autor: Tatjana Lisičin/P.F./HRT

Združena vježba zračnih, specijalnih i pomorskih snaga

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uz otvorenje pete izložbe proizvođača naoružanja i vojne opreme koja se u Splitu, prezentirane su dostignute sposobnosti združenog djelovanja zračnih, specijalnih i pomorskih snaga.
U Splitu je otvorena ASDA - Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija s izlagačima iz 26 zemalja, te 33 strana vojna izaslanstva. Najatraktivnija bila je združena vježba zračnih, specijalnih i pomorskih snaga.

Atraktivan je bio prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, brodova Hrvatske ratne mornarice i Ratnog zrakoplovstva i Specijalnih snaga. Prikazali su izvrsnu uvježbanost u akcijama na moru i kopnu. Prvi put prikazano je djelovanje mornaričkog desantnog pješaštva.

Združene vojne postrojbe u splitskoj su Vojarni "Admiral flote Sveto Letica Barba" hrvatskim i stranim izaslanstvima te predstavnicima organizatora i izlagača vojne izložbe ASDA 2019. pokazale dostignute sposobnosti Hrvatske vojske te dio proizvoda hrvatske obrambene industrije.

Ministar obrane Damir Krstičević je ocijenio da je tom vježbom Hrvatska vojska pokazala kako je moćna i respektabilna, a hrvatski vojnici spremni za izvršavanje svih zadaća.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov je istaknuo kako je združena vježba bila splet već poznatih i potpuno novih sposobnosti Hrvatske vojske.

Na pokazanim vještinama i sposobnostima pripadnicima Hrvatske vojske čestitali su ministar Krstičević, ministri obrane Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Filipina, Gruzije, Kosova i Slovenije, zamjenik ministrice obrane Sjeverne Makedonije i zamjenik ministra obrane Albanije.

Na izložbu su došli najjači. Među ostalima i američki proizvođač s kojim je Hrvatska nedavno ugovorila isporuku dva helikoptera Blachkawka, čija je isporuka iduće godine.

Svjetskom tržištu jedan od najzanimljivijih hrvatskih proizvoda na sajmu, kojim su šetali vojni predstavnici sa svih kontinenata, maskirna je tkanina, posljednjih godina strateški proizvod čakovačke tvrtke sa 145 godina iskustva.

Izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme u Spaladium areni otvorena je do 12. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!