09:09 / 08.06.2020.

Autor: Petar Vlahov/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Zekanović, Grmoja, Đujić i Benčić o koaliranju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Nikola Grmoja istaknuo je da je Most jedina politička opcija koja je dva puta napustila pozicije zbog inzistiranja na transparentnosti i borbi protiv korupcije. Zekanović je kazao da je on na čelu liste u IX. izbornoj jedinici.
Hrvoje Zekanović u emisiji "Sudio 4" kazao je da Hrvatski suverenisti nikad nisu bježali od deklariranja iz kojeg su djela političkog spektra. Naglasio je da lijeva i desna podjela danas više ne postoji.

Rekao je da se danas svijet dijeli na globalizam i suverenizam. Hrvatski suverenisti pripadaju kršćanskom i domoljubnom spektru.

- Mi smo se u Hrvatskom saboru zalagali za sve vrijednosne i svjetonazorske teme. I to je ono što razlikuje Hrvatske suvereniste od svih drugih opcija.

Zekanović je istaknuo da mu je drago da je i most nakon "čišćenja" došao blizu tog dijela političkog spektra, da se to malo iskristaliziralo.

Nikola Grmoja iz Mosta kazao je da će obraćaju svim hrvatskim biračima i cjelokupno hrvatskom narodu, svima onima koji žele promjene i koji žele zastupnike koji nisu na prodaju. Istaknuo je da je Most jedina politička opcija koja je dva puta napustila pozicije zbog inzistiranja na transparentnosti i borbi protiv korupcije.

- Mogli smo poslušati savjet premijera Plenkovića i četvrtkom dizati ruke na Vladi, petkom u Hrvatskom saboru, mogli smo poslušati njega, koji je rekao mogli ste izaći i zapaliti cigaretu. To nismo napravili. Mislimo da je u Hrvatskoj ključna borna protiv korupcije i važne su vrijednosti. Ja svoje vrijednosti nikad nisam krio u Hrvatskom saboru i uvijek sam glasao u skladu sa svojim vrijednostima, ali od riječi i floskula djela puno više govore, poručio je Grmoja.

- Nama je dosta priče o velikim Hrvatima, domoljubima i kršćanima. Zar su nama potrebni zakoni da bismo znali da ne smijemo krasti? Zar su nama potrebe strože sankcije da bi smanjili korupciju u Hrvatskoj? Same vrijednosti iz koje ja crpim političko djelovanje govore mi da je to apsolutno neprihvatljivo, kazao je Grmoja.

Istaknuo je da će Most i u idućem sazivu Hrvatskog sabora biti predvodnik u borbi protiv korupcije, ali i predvodnik u borbi za promjene u Hrvatskoj.

Zekanović je rekao da na izbornim listama neće biti iznenađenja i da se već više-manje sve zna.

- Sve ono što se u kuloarima šuška tako će liste i izgledati, poručio je Zekanović.

Naglasio je da ljudi prepoznaju zajedništvo u Domovinskom pokretu i da će napraviti sjajan rezultat. Poručio je da su liste kreirane i već se zna tko će biti perjanice u izbornim jedinicama.

Zekanović je kazao da je on na čelu liste u IX. izbornoj jedinici.

Grmoja je poručio da će u Mostu biti još pojačanja.

- Ovo što smo predstavili je uzburkalo političku scenu, rekao je.

Kazao je da postoji mogućnost za će biti u VI. izbornoj jedinici, te da se sučeli s ostacima kadrova Stjepana Mesića, Marijanom Petri i Davorom Božinovićem koji su radili u Uredu predsjednika Stjepana Mesića.

Saša Đujić iz SDP-a kazao je da bi koalirali s nekim prvo treba vidjeti rezultate izbora. Poručio je da ako se gleda po idejama, svjetonazoru i programskom podudaranju SDP-u je bliža platforma Možemo nego Most.

- S Mostom ne mislimo pregovarati nikako, jer onu su dva puta doveli HDZ na vlast u ovoj zemlji i to je jedna ekipa koja je prevarila hrvatske građane i to nekoliko puta. Dobro je da se danas ovako pročišćavaju. To je u biti radikalno desna stranka i s njima nećemo surađivati, poručio je Đujić.

Dodao je da SDP ne zabrinjava što platforma Možemo raste u Zagrebu.  Naglasio je da svi oni koji se zalažu za njihove ideje, da se promijeni vlast u Gradu Zagrebu i u Hrvatskoj, te da se riješi problem korupcije koja je gorući problem hrvatskog društva na svim razinama, da ih vidi kao buduće partnere, pa tako i platformu Možemo.

Sandra Benčić koordinatorica političke platforme Možemo rekla je da se platforma pozicionira u zelenu ljevicu.

- Mi pokrivamo cijeli spektar od socijaldemokracije do krajnje ljevice s izuzetnim naglaskom na zelenu transformaciju zelene politike. U tom smislu mi jesmo jedina koalicija na ovim izborima koja ima tako jako zeleno lijevo pozicioniran program, kazala je Benčić.

Naglasila je da se bave potrebama građana i kako odgovoriti na te konkretne potrebe građana u kratkom i dugoročnom roku.

Benčić je kazala da u gospodarskom programu SDP-a ne postoji nikakva financijska konstrukcija i da je to glavna zamjerka.

Đujić je kazao da SDP u svom gospodarskom programu ima niz kratkoročnih i dugoročnim mjera.

Đujić je rekao da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović unatrag zadnjih mjeseci pokazao da je neutralan i da ne zauzima nikakvu stranu.

- Onaj tko nam najviše pomaže na ovim izborima je HDZ, koji iz dana u dan tone sve više i više sa svojim korupcijskim aferama u kaljužu, koji pokazuje svoju nesposobnost. Dakle, nama premijer Plenković koji svaki dan gubi živce i koji je bahat, vrijeđa, radi pritisak na hrvatske institucije, od pravosuđa na dalje, oni nama pomažu iz dana u dan. Uzdamo se u njihovu pomoć još sljedećih 15 dana, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!