12:58 / 14.02.2019.

Autor: HRT

Zekanović: Ne bojim se Pupovca; Amsterdamska koalicija osudila njegove izjave

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović reagirao je na sinoćnje obraćanje zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.
Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović sazvao je konferenciju za novinare kako bi reagirao na sinoćnje obraćanje zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca.

VIDEO: Oštar rječnik u Saboru


- Ja mu s ovog mjesta poručujem da se ne bojim niti njega, niti bilo koga i da ne bježim, za razliku od njegovih istomišljenika koji su pobjegli 1995. u Beograd na traktorima. A on je evo ostao ovdje, reći ću nažalost, jer on nije onaj čovjek koji bi trebao predstavljati srpski narod u Hrvatskom saboru, istaknuo je Zekanović.

Amsterdamska koalicija osudila Zekanovićevu izjavu

- Takve izjave jačaju ozračje mržnje i potiču nasilje u svim sferama života, od škola do sporta, čemu, nažalost, svjedočimo svaki dan, istaknuli su iz Amsterdamske koalicije, dodajući da su demokratski standardi u Hrvatskoj toliko srozani da kao društvo više nismo ni svjesni razmjera takvih skandaloznih poruka.

Ocijenili su da su HDZ i partneri "širom otvorili vrata radikalima i huliganima zbog kojih se naše manjine i naši susjedi u Hrvatskoj više ne osjećaju sigurno".

- Uveli ste verbalni delikt nad spomenicima, a zatvorili ste oči pred fašističkom retorikom i nacionalističkim ispadima. Ukratko, dopustili ste da nasilje, mržnja i šovinizam postanu hrvatski brend, poručili su iz Amsterdamske koalicije, ističući da će se ta koalicija "iz petnih žila suprotstaviti svim opcijama koje žele zatvorenu i izoliranu Hrvatsku", koje šire mržnju, nesnošljivost i strah.

- Najoštrije osuđujemo ispad Hrvoja Zekanovića i stajemo i obranu kolege Milorada Pupovca i svih pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, poručili su iz Amsterdamske koalicije u povodu na Zekanovićevu izjavu kako mu je žao što Milorad Pupovac "nije 1995. sa svojim istomišljenicima na traktorima pobjegao u Beograd" te da on nije čovjek koji bi u Saboru trebao predstavljati Srbe. 

Glavak: Podjele, govor mržnje i prozivanje drugačijih treba zajednički osuditi

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak osvrnula se na saborsku raspravu tijekom koje se mogao čuti rječnik neprimjeren saborskoj govornici, poručivši kako bi podjele, govor mržnje i prozivanje drugih i drugačijih trebalo zajednički osuditi.

- Neprimjerenim držimo, iako možemo razumjeti motive i pozadinu izgovorenog, za jučerašnjeg istupa u Saboru kolege Milorada Pupovca i jednako je nisko i neprimjereno bilo kvalificiranje kolege Zekanovića. To nema veze s političkom strašću, poručila je Glavak u stanici za slobodni govor.

Apelirala je na odgovornost svih dionika u politici i javnom prostoru za izgovorenu riječ.

- Mi sami kao da ne držimo do najviših vrijednosti - odgovornosti, poštivanja, razumijevanja. Politički prostor ostao je premrežen etiketiranjem, a povremeno prelazi u govor mržnje s najviših političkih pozicija u zemlji. Zašto to činimo i produbljujemo podjele, pitala se Glavak.

Djelovanje svih aktera, poručila je, mora biti usmjereno na promicanju dostojanstva svakog čovjeka, a ne na raspirivanje mržnje i nesnošljivosti.

Iz Amsterdamske koalicije u četvrtak su najoštrije osudili istup saborskog zastupnika HRAST-a Hrvoja Zekanovića, koji je Miloradu Pupovcu poručio da je mogao otići iz Hrvatske na traktoru 1990-ih, te su ocijenili da je ta njegova izjava "još jedan žalostan doprinos ludovanju nacionalizma i netrpeljivosti u Hrvatskoj".

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!