12:25 / 21.02.2019.

Autor: P.F./HRT

Zekanović: Ne izlazim iz Sabora na SDP-ovu direktivu

-

-

Foto: - / -

Evo što kaže zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović o jučerašnjem držanju kvoruma Sabora, a što zastupnici Mosta i SDP-a Nikola Grmoja i Peđa Grbin.
Nakon jučerašnje bure koju je prouzročilo izglasavanje izmjena Zakona o privatizaciji Ine, u sabornici zatišje. No izvan sabornice i dalje reakcije.

Zbog Hrvoja Zekanovića i Zlatka Hasanbegovića, koji nisu s ostatkom oporbe bojkotirali glasovanje, HDZ je imao kvorum i zakon je prošao. Dvojicu zastupnika u oporbi prozvali su HDZ-ovim rezervnim igračima u Saboru.

Evo što kaže zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović o tome, a što zastupnici Mosta i SDP-a Nikola Grmoja i Peđa Grbin.

Zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović  rekao je kako bi HDZ zakon izglasovao i bez njega i Hasanbegovića jer ima oko 80 ruku, a u pitanju proračuna i više.

- U tom trenutku Hasanbegović i ja bili smo u sabornici i glasovali smo protiv tog zakona. Činjenica je da bi oni, kada bi utvrdili da nemaju kvorum, za nekoliko minuta imali isti broj zastupnika jer ih je nekoliko iz većine bilo u i oko sabornice, pojasnio je Zekanović.

- Moja je procjena bila da HDZ-ovaca u Saboru ima preko 80, ali očito ih nije bilo i u tome je moja greška. Nažalost, Andrej Plenković definitivno ima dovoljno ruku u Saboru, tako da moj i Hasanbegovićev glas nisu odlučili, naglasio je.

Osim toga, dodao je, nije se odazvao pozivu SDP-a da se napusti sabornica jer, kaže, "ne skače na mig Davora Bernardića".

- Sa SDP-om nisam i neću imati posla, niti ću na njihovu direktivu izlaziti iz Sabora, poručio je.

Zekanović i Hasanbegović, ustvrdio je, ne drže ljestve Plenkoviću.

- Moj HRAST i ja dokazali smo da nam vlast ne treba, da ne ovisimo o njegovim sinekurama, tako da ćemo u pitanju ovog i svih drugih zakona uvijek biti protiv Vlade Andreja Plenkovića, rekao je Zekanović.

Grmoja: Ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan

Mostov Nikola Grmoja prokomentirao je kako je "loše da nismo mogli još problematizirati Zakon o Ini kad već nije bilo većine, a možda zakon ne bi ni prošao s obzirom na trvenja u HDZ-u".

- Ne znam zašto Hasanbegović i Zekanović nisu izašli zajedno s ostalom oporbom ili barem, kad su već ostali unutra, zašto nisu pratili ima li kvoruma. Ovo je već drugi put da se ponavlja takva situacija, prvu smo imali kod glasovanja o opozivu Zdravka Marića, gdje je također dio tih zastupnika spasio Plenkovićevu Vladu, kaže Grmoja.

- Ne mogu sa sigurnošću tvrditi je li to slučajnost, ali sigurno nije dobro da oni koji se predstavljaju kao oporba spašavaju Vladu držanjem kvoruma. Kažu da nisu znali da nema kvoruma, ali moraš pratiti, ili si na Plenkovićev daljinski ili si malo zbunjen i smotan, poručio je Grmoja.

SDP-ov Peđa Grbin prozvao je Zekanovića i Hasanbegovića "samoproklamiranim suverenistima", čiji suverenizam dolazi do izražaja samo kada treba napadati slabije, kada se treba boriti protiv prava žena i manjina.

- Većina oporbe napustila je sabornicu, a oni koji su kvazioporba, oporba samo na riječima, a ne i djelima, ostali su podržati HDZ. Vjerojatno su upravo to oni 'žetončići' o kojima je svojedobno govorio Milan Bandić, kaže Grbin.

Uz činjenicu da su Zekanović i Hasanbegović ostankom u sabornici glasovanjem omogućili izglasavanje izmjena zakona o privatizaciji INE, činjenica je i da su u sabornici bili pojedini zastupnici vladajuće koalicije, ali nisu glasovali, poput primjerice Darinka Kosora ili Gorana Dodiga, što je, poručuje oporba, HDZ-ov problem koji predsjednik njihova kluba zastupnika uopće ne vidi.

- Zekanović i Hasanbegović nisu ništa spasili. Da nije bilo 76 zastupnika u sabornici, pričekalo bi se nekoliko sekundi da se uključe Kosor i Dodig, objasnio je predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!