Zekanović: Pozivam predsjednicu da kaže što je dogovorila s Vučićem

22.08.2019.

13:30

Autor: HINA

default error photo
Hrvoje Zekanović je pozvao je hrvatsku predsjednicu da javnost izvijesti što se dogovorila sa srbijanskim predsjednikom.


Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović  pozvao je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da javnost izvijesti je li sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, kako je jučer on to ustvrdio, za njegova posjeta Hrvatskoj dogovorila da neće koristiti izraz "velikosrpska agresija".

- Pozivam našu predsjednicu neka kaže što je sve dogovorila sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ona hrvatskoj javnosti to mora reći, a onda će hrvatska javnost ocijeniti je li ta osoba vrijedna još jedanput biti predsjednica", izjavio je Zekanović na konferenciji za novinare u Splitu.

Naime, Vučić je rekao da je od hrvatske predsjednice zatražio da ne koristi spomenuti izraz, a da je ona od njega tražila da se posebno posveti pitanjem nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja i civila.

- Jedan od dogovora je bio da će ona smanjiti korištenje izraza koji je u hrvatskoj javnosti itekako legitiman, a to je 'velikosrpska agresija', jer se ona dogodila, a da će zauzvrat Vučić locirati, identificirati i na koncu dostaviti Hrvatskoj podatke o nestalim Hrvatima, koji su stradali upravo za vrijeme te velikosrpske agresije", poručio je Zekanović.

Dodao je da je predsjednica svoj dio dogovora "itekako ispoštovala", a zanima ga je li i Vučić ispoštovao svoj dio.

- Bitno je naglasiti da je ona s ovim svojim ponašanjem itekako ponizila instituciju predsjednice Republike Hrvatske. Ovakvi dogovori nisu dopustivi, odnosno onaj tko obnaša funkciju predsjednika Republike Hrvatske itekako mora voditi računa o toj instituciji, a očito Kolinda Grabar-Kitarović to nije vodila", kazao je Zekanović.

Istaknuo je kako predsjednica vodi istovjetnu politiku kakvu ima premijer Andrej Plenković, za kojega je rekao da je "glavni lobist Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke u EU, jer je izlobirao da ta stranka bude dio Europske pučke stranke, odnosno sutra i da Srbija bude punopravan član EU".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!