Grmoja: Imali smo provokatora; Zekanović: Pozvat ćemo i Milanovića

19.10.2022.

12:42

Autor: HRT

Nikola Grmoja i Hrvoje Zekanović

Nikola Grmoja i Hrvoje Zekanović

Foto: HTV / HRT

Nikola Grmoja (Most) i Hrvoje Zekaović odvojeno su održali konferencije za novinare u Saboru, a tema je ista - Antikorupcijsko vijeće i nova svjedočenja o aferi u Ini. 

Tatjana Munižaba javila je za podnevni Dnevnik kako je oporba na sastanku odlučila da na Odboru za gospodarstvo na svjedočenje pozove resornog ministra Davora Filipovića, a da će Hrvoje Zekanović predložiti da pred Antikorupcijskim vijećem svjedoe dvojica bivših Mostovih ministara Slaven Dobrović i Tomislav Panenić

- I onda kad čujemo njih, onda ćemo malo čuti Božu Petrova tko ga je to savjetovao i koliko je to platio hrvatskim novcem, da idemo u arbitražu - 2 milijarde kuna, puno novca. A onda ćemo, kao šlag na kraju dovesti i Zorana Milanovića, da bude totalno ludilo, totalni cirkus, a u međuvremenu će vjerojatno dobiti odlikovanje Vladimira Putina, rekao je među ostalim Zekanović novinarima.

- Imali smo provokatora koji je namjerno poslan na Antikorupcijsko vijeće da vrijeđa i članove Vijeća i saborske zastupnike, ali i samog svjedoka, sve kako bi se u drugi plan bacilo ono što član Uprave Ine Davor Mayer ima reći o ponašanju Vlade, odnosu Ine i MOL-a i općenito veleizdaje koja se dogodila gašenjem sisačke rafinerije, rekao je Grmoja na svojoj konferenciji za medije.

Grmoja je novinarima rekao i da je jučerašnje svjedočenje Davora Mayera bilo je pogubno po vladu Andreja Plenkovića "jer je srušilo tezu vladajućih da se radi o nekakvom komplotu oporbe i uskočkog optuženika Dragana Kovačevića kako bi se srušila Vlada".

Grmoja kaže da je Mayer potvrdio sve ono što je Kovačević govorio - i otišao korak dalje, iznijevši neke informacije koje dodatno rasvjetljavaju odnos hrvatske Vlade prema sisačke rafinerije.

"Mađari dopuštaju korupciju u Ini da bi provodili odluke na štetu hrvatskih interesa"

- Izrekao je informaciju koja snažno inkriminira bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i premijera Andreja Plenkovića, da je njima kao članovima Uprave Ine sugerirano da se mora ići u potpisivanje Memoranduma, gradnju prespoja da nafta može ići prema Mađarskoj i zatvaranje sisačke rafinerije jer Hrvatska mora dobiti zeleno svjetlo od Mađarske za ulazak u Schengen i OECD, ocijenio je i naglasio: Ako to nije veleizdaja, ja ne znam što jest.

- Osim toga, dodao je, Mayer je izrekao da su se u Upravi MOL-a morale upaliti sve crvene lampice oko nestanka milijarde kuna i da to nije moglo biti neprimijećeno, što nam sugerira da Mađari dopuštaju korupciju kako bi mogli provoditi odluke koje idu na štetu hrvatskih nacionalnih interesa i građana, a u korist MOL-a.

- Iznio je i informacije jako štetne za ovu Vladu, a to je da su sadašnji članovi Uprave Ine Darko Markotić i Niko Dalić, u najmanju ruku, suspektni - Markotić jer je 2009. godine bio MOL-ov čovjek u Upravi Ine, a Dalić jedini od članova Uprave Ine jedini koji nije svjedočio u hrvatski korist na arbitraži. Čak i notorni Ivan Vrdoljak nije želio potpisati Memorandum i prespoj prema Mađarskoj jer je bio svjestan što bi to značilo. To je napravio Ćorić, koji je za to nagrađen mjestom viceguvernera HNB-a, i Andrej Plenković. Ivo Sanader je napravio jedan akt veleizdaje, a Plenković cijeli niz manjih poteza koji su više pogodovali MOL-u od onoga što je napravio Sanader, poručio je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!