Zekanović: Od danas sam dio vladajuće većine

14.09.2022.

12:39

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Hrvoje Zekanović

Hrvoje Zekanović

Foto: HTV / HRT

Nakon što je pristupio Hrvatskoj demokršćanskoj stranci - pa će ona odsad imati dva saborska zastupnika - Hrvoje Zekanović objavio je da je od danas dio vladajuće većine. Poručio je da u vrijeme krize treba birati odgovornu politiku koja donosi stabilnost. 

- Ja sam od danas dio vladajuće većine, kao što je to napravio i moj kolega dr. Goran Dodig. Podržavat ću vladajuću većinu, odnosno konkretno Vladu premijera Andreja Plenkovića, naglasio je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HDS-a.

Zekanović je naglasio da je zahvaljujući Vladi premijera Andreja Plenkovića prvi put položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini stavljen u fokus međunarodne zajednice, da je Vlada zaslužna za izgradnju Pelješkog mosta te za milijarde kuna povučene iz Fonda solidarnosti EU-a.

- Osim toga, premijer Plenković je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nedavno rekao da ne može doći u Hrvatsku i to je ono što se meni sviđa, kazao je Zekanović.

Spomenuo je i projekt Novi Šibenik- Korak u budućnost čiji je pokrovitelj, dodavši kako je za neke stvari puno lakše lobirati i na njih utjecati kroz vladajuću većinu .

Novinarsko pitanje je li njegova odluka 'potvrda da je žetončić', Zekanović je ocijenio nekorektnim, jer ga nitko tako nije nazivao kada je napustio vladajuće i priklonio se oporbi.

Ja ovim ništa ne dobivam, moj zastupnički mandat je moj još dvije godine i nitko mi ga ne može uzeti; moj status se ne mijenja, bio sam i ostao zastupnik u Saboru, niti sam što tražio od Andreja Plenkovića niti što nudio, naglasio je.

Za saborsku oporbu Zekanović je rekao da su s jedne strane ravnozemljaši koji su nekoć bili desnica, te ljevica koja ljevičari, a zapravo ništa ne radi i oni nisu za njega politička opcija.

Pristupanjem Zekanovića Hrvatskoj demokršćanskoj stranci, uz predsjednika stranke Gorana Dodiga, HDS sada u Hrvatskom saboru ima dva saborska zastupnika.

Predsjednik HDS-a Dodig uručio je odmah Zekanoviću i stranačku iskaznicu. Zekanović je pritom napomenuo da neće ući u Klub zastupnika HDZ-a, u kojem se nalazi Dodig.

Zamjenik predsjednika HDS-a Branko Hrg rekao je da nije bilo nikakvog nagovaranja, već da je Hrvoje Zekanović sam odlučio priključiti se stranci.

- Polazeći od višedesetljetne potrebe za okupljanjem i suradnjom hrvatskih kršćanskih, suverenističkih i konzervativnih političara te imajući na umu pogubnost bezidejnih i populističkih politika koje bježe od svjetonazora kao i stalnu opasnost od lijevih neoliberalnih politika, zadovoljni smo što HDS osim Gorana Dodiga od danas u Hrvatskom saboru ima još jednog autentičnog borca za kršćanske, konzervativne vrijednosti, Hrvoja Zekanovića, naveli su danas iz HDS-a.

Nismo utjecali na odluku Zekanovića

- Njegova podrška vladajućoj većini i Vladi nije rezultat naših pozivanja i snubljenja, niti smo na bilo koji način utjecali na odluku gospodina Zekanovića. No kada me već pitate o žetončićima, ja pitam hoće li i u Skupštini Grada Zagreba dvoje ili troje zastupnika SDP-a koji nisu poslušali stav svoje gradske organizacije i odbora isto tako biti žetončići u podršci Možemo i gradonačelniku Tomaševiću, zapitao se Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!