Zelena akcija: Izbor Filipovića izaziva skepsu

29.04.2022.

11:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Iz Zelene akcije u petak su ocijenili da Izbor Davora Filipovića za ministra gospodarstva i održivog razvoja 'izaziva skepsu', jer, tvrde, on nema iskustva u ovom resoru i tek mora pohvatati konce, a "trebao bi nas izbaviti iz klimatske i energetske krize".


Zabrinjavajuć je, smatra Zelena akcija, i pristup premijera koji na poziciju za područje zaštite okoliša ponovno bira ekonomista te koji je zaštitu okoliša i prirode "utopio" u sektor gospodarstva i energetike i njemu je podredio.

Odabirom novog ministra gospodarstva i održivog razvoja, premijer pokazuje da namjerava zadržati postojeće stanje tog resora, dok zelenim politikama daje crveno svjetlo, navode u priopćenju

- Novi ministar ne smije ići stopama bivšeg ministra, Tomislava Ćorića, i služiti kao glasnogovornik plinske industrije te favorizirati štetne projekte na fosilna goriva poput LNG terminala ili pak daljnjeg istraživanja plina i nafte u Hrvatskoj, poručuju iz Zelene akcije.

Dodaju kako je upravo suprotno, nužan ozbiljan iskorak u pitanju klimatskih i okolišnih politika.

Iz Zelene akcije kažu da se u mandatu novog ministra trebaju donijeti važne strateške odluke o dekarbonizaciji, unapređenju sustava gospodarenja otpadom, reformi vodnog sektora te olakšavanju solarizacije krovova građana i građanki.

Od ministra gospodarstva i održivog razvoja očekuju da u sve te procese uključi civilno društvo kao partnere, te otvori kanale komunikacije o različitim temama poput gospodarenja otpadom, klimatskih promjena, energetske tranzicije, sudjelovanja javnosti u donošenju odluka u pitanjima okoliša itd. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!