Zelena akcija protiv povećanja kapaciteta LNG terminala

19.04.2023.

12:02

Autor: V.K./HRT/Hina

Prosvjed Zelene akcije

Prosvjed Zelene akcije

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Potpisivanjem ugovora o povećanju kapaciteta LNG terminala za 100 posto Vlada pristaje na produbljenje klimatske krize, energetsku nesigurnost, pljačku javnog novca i poticanje sukoba u drugim državama, poručili su u srijedu aktivisti Zelene akcije na prosvjedu ispred Vlade.    

Povod prosvjeda je prošlotjedno potpisivanje ugovora između državne tvrtke LNG Hrvatska i norveške tvrtke Wartsila Gas Solutions radi udvostručenja kapaciteta LNG terminala na Krku. Održali su ga ispred Banskih dvora jer je ugovor "amenovao" ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Aktivisti Zelene akcije istaknuli su transparent na kojem je pisalo: "LNG Krk - Ugovor o proširenju - Potpisom pristajemo na klimatsku krizu, energetsku nesigurnost, pljačku javnog novca, poticanje sukoba". Pored transparenta stajao je aktivist s maskom ministra Filipovića i "potpisao ugovor".

- Smatramo da je prije potpisivanja ugovora trebalo izraditi novu studiju utjecaja na okoliš. Zanimljivo je da su za puno manje projekte potrebne rigoroznije procedure, a za ovako veliki projekt to nije potrebno, izjavila je novinarima potpredsjednica Zelene akcije Marija Mileta.

- Nedopustivo je da Vlada ide u daljnje širenje terminala povećanjem kapaciteta za 100 posto, jer će to "zaključati Hrvatsku u najmanje još dva desetljeća korištenja fosilnih goriva". A to su desetljeća u kojima moramo napustiti korištenje fosilnih goriva, prvenstveno plina, poručila je Mileta.

Podsjetila je na nedavno predstavljenu stručnu studiju o deplinifikaciji Hrvatske, odnosno o napuštanju korištenja plina. Pokazalo se da do 2035. Hrvatska može u sektorima toplinarstva i električne energije potpuno napustiti korištenje plina i dekarbonizirati te sektore.

- Nažalost, ni Vlada niti Ministarstvo nisu pokazali interesa za studiju koja nudi konkretna rješenja, rekla je.

Mileta je također upozorila na manje poznati podatak da Hrvatska LNG uvozi i iz zemalja poput Mozambika, gdje su zbog vađenja plina uz pomoć vojske nasilno iseljene cijele zajednice.

- Zato Vlada dovođenjem LNG-a iz zemalja poput Mozambika zapravo potiče sukobe kod njih, ustvrdila je.

Također je najavila da će u subotu, na Dan planeta Zemlje, organizirati prosvjed u 16 sati na zagrebačkom Strossmayerovom trgu i pozvala građane da im se pridruže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!