13:10 / 11.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Zelena akcija: Zbog učestalih požara u C.I.O.S.-u sankcionirati odgovorne

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zelena je akcija je zbog učestalih požara u C.I.O.S.-u zatražila hitno sankcioniranje svih odgovornih i oduzimanje dozvole za rad tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe kao i detaljnu istragu sigurnosnih mjera.
Zelena je akcija zbog učestalih požara u C.I.O.S.-u zatražila hitno sankcioniranje svih odgovornih i oduzimanje dozvole za rad tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe kao i detaljnu istragu sigurnosnih mjera, načina provođenja te sustava nadzora koji su, očigledno u postrojenjima C.I.O.S.-a manjkavi, a redovito im se izdaje dozvola za rad.

Prekjučerašnji požar već je četvrti takav događaj u posljednje četiri godine u istom postrojenju te se čini kako su jednogodišnji požari svojevrsna tradicija u tom postrojenju. Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki Zagreba, istaknula je u priopćenju Zelena akcija.

Zabrinjavajuće je, kažu, što za nijedan od tih požara tvrtka nije sankcionirana, niti su poznati detaljni uzroci i posljedice požara.

Zabrinjavajuće je i da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane/ke od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja. U to je teško povjerovati s obzirom na to da nadležne službe nisu ni mjerile sve spojeve koji nastaju nakon izgaranja komunalnog otpada
, tvrde u Zelenoj akciji.

Kažu kako im je drago što u toj nesreći nitko nije stradao te se nadaju kako će se poduzeti sve da se ovakve nesreće ne bi ponavljale. Smatraju kako je krajnje vrijeme za sankcioniranje C.I.O.S.-a, suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada Zagreba jer je u javnom interesu znati za poslove Grada s tvrtkom gdje se svako malo dogodi požar. Također traže da se ispita i odgovornost zaposlenika Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji, kako tvrde u Zelenoj akciji, olako izdaju dozvole za rad ovoj tvrtki unatoč očiglednim niskim sigurnosnim standardima.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!