'Zeleni' stigli u Šibenik s porukom - STOP propagandi fosilne industrije

20:41 / 02.06.2022.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dugin ratnik

Dugin ratnik

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Najpoznatiji Greenpeaceov brod, jedrenjak Rainbow Warrior ponovno je u posjetu Hrvatskoj. Ovoga puta usidrio se u Šibeniku, a razgledati ga se može do subote. Promovira se ovom prilikom i peticija europske građanske inicijative kojom se želi zabraniti oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstva povezana s njima.


"Dugin ratnik" u hrvatskim je vodama treći put. A palube je "otvorio" svima.  Stigli su "zeleni" u Šibenik s porukom: STOP propagandi fosilne industrije!

- Mi znamo da fosilna goriva uzrokuju ratove i sukobe diljem svijeta, a također guraju svijet u sve dublju klimatsku krizu, rekla je Petra Andrić, programska voditeljica, Greenpeace Hrvatska.

I zato, apeliraju: potpiši se za mir, za klimu i za zaštitu sveg života na Zemlji!

- Cilj je prikupiti milijun potpisa i predati peticiju europskim čelnicima da se zabrani oglašavanje fosilnih goriva i njihovo sponzoriranje, kazala je Eszter Matyas, voditeljica kampanje Geenpeace CEE.

Podršku su dobili. U tri sata "skupili" su troznamenkast broj potpisa. Nastavljaju dalje!

- Potpisala sam peticiju zato što rad Greenpeacea cijenim, poručila je Mirela Klarin Petrina.

A valjalo bi da SVI razmišljaju "zelenije". I građani i oni koji zakone donose i provode.

Najpoznatiji Greenpeaceov jedrenjak u skladu je s tom filozofijom. Koliko raspoloživa tehnologija omogućuje. A projektiran je i izgrađen baš za njih.

- 70 posto vremena iskorištavamo snagu vjetra - jedrimo. A drvo koje imamo na brodu iz šuma je pod režimom održivog gospodarenja, rekla je Hettie Geenen, zapovjednica Greenpeaceova broda Rainbow Warrior.

Aktivisti Greenpeacea i prije nekoliko su dana upozorili: zabrana uvoza ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan poticaj u razvoju obnovljivih izvora u Europi. A danas su stali uz još jednu inicijativu.

- Prijatelja životinja o zabrani kočarenja za koje smatramo da je iznimno štetan oblik ribarenja, za morsko dno i za riblji fond, kazala je Andrić.

Rješavati treba ekološke probleme! A sve se, primijetit će mnogi, pomiče s mrtve točke.

- Neke rijeke u kojima se prije mogao film razviti, danas su čiste. Rajna, npr. sjećam se. Znači, pomaklo se, rekao je Milorad Lazinica.

Jedrenjak će biti vezan uz šibensku rivu do subote. Kada će razviti jedra za - Italiju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!