13:03 / 09.06.2020.

Autor: N.V./I.Z./Dnevnik/IMS/HRT

Zeleno-lijeva koalicija prikuplja potpise za izvanredno zasjedanje Sabora iza izbora

-

-

Foto: - / -

Sandra Benčić istaknula je da nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove.
Zeleno-lijeva koalicija danas je na Trgu bana Jelačića započela s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže da predsjednik države Zoran Milanović, odmah po konstituiranju novog saziva Sabora, zatraži izvanredno zasjedanje na kojem će se raspravljati o Zakonu o obnovi.

-
Tražimo od predsjednika da spriječi novoizabrane saborske zastupnike da nakon konstituiranja Sabora odu na dvomjesečnu stanku, prije rasprave i usvajanja Zakona o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, kazao je Tomislav Tomašević na konferenciji za medije koalicije Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Tomašević je naglasio da su prošla puna dva i pol mjeseca bez rješavanja pitanja obnove,  a da će, ukoliko novoizabrani zastupnici odu na ljetnu stanku, proći više od šest mjeseci od potresa, a da Sabor o tome uopće neće raspravljati.

- Posljedično, građani Zagreba i okolice dočekat će zimu u razrušenim domovima, bez grijanja i tople vode. To je nedopustivo! Mi smo spremni kad uđemo u Sabor raditi cijelo ljeto na pripremi kvalitetnog i pravednog zakona o obnovi, poručio je Tomašević.

Sandra Benčić istaknula je da nije cilj da se zakon donese u hitnoj proceduri, već da se srpanj i kolovoz iskoriste za kvalitetnu, stručnu i javnu raspravu o svim aspektima obnove, kako bi usvojeni zakon osigurao kvalitetan institucionalni i financijski okvir za obnovu.

Dodala je i da su s roditeljima i stručnjacima pokrenuli akciju prijava državnom inspektoratu i to zbog nezakonitog obnavljanja škola koje se podvrgavaju kozmetičkoj obnovi bez jačanja statike zgrada i otpornosti na potres.

Tomašević je kazao i da bi upravo obnova škola trebala biti prioritet i da Grad Zagreb mora osigurati bolji model za smještaj škola koje će ići u obnovu od ovog kojeg je sada ponudio.

Zeleno-lijeva koalicija pozvala je građane Zagreba, ali i sve one koji su u ovom trenutku solidarni sa Zagrepčanima da potpišu peticiju na jednom od 6 štandova u Zagrebu i na web stranici platforme Možemo, priopćili su.

- Ako ne bude nastavak zasjedanja Sabora mi ćemo čekati još dva mjeseca, tamo do druge polovine rujna, da se započne saborska rasprava, a onda i usvajanje Zakona o obnovi Zagreba. To bi značilo ako se ne ukine ova ljetna stanaka za Sabor ove godine, da Zakon o obnovi možemo najranije očekivati negdje tamo u listopadu, dodao je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!