Zeleno-lijevi blok uputio zahtjev za raspuštanje Sabora

03.05.2022.

10:28

Autor: HRT/IMS

Sandra Benčić i Ivana Kekin

Sandra Benčić i Ivana Kekin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnica zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić poručila je u utorak da Vlada Andreja Plenkovića mora otići, ne samo zbog afera ministara, nego i zato što u šest godina nije postigla nijedan konkretan rezultat, reformu niti ima viziju.

Oporbeni zahtjev za raspuštanje Sabora o kojem će se raspravljati ovoga tjedna, nije još jedna rasprava koja neće ničemu voditi jer naši motivi za to nisu samo afere Vlade, nego i činjenica da nakon šest godina Vlade Andreja Plenkovića nemamo nijedan konkretni rezultat ni reformu, ali ni viziju. U šest godina nije se dogodilo ništa što bi dovelo do toga da Hrvatska počne hvatati korak barem s prosjekom EU-a, izjavila je Benčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Dodala je kako jučer Plenković, na zahtjev novinara, nije znao navesti nijednu stvar koju je napravio u šest godina, a kao uspjeh svojih vlada naveo je izgradnju Pelješkog mosta. Dakle, ističe Benčić, uzeo je novac EU-a, platio kineskom građevinskom sektoru da izgradi most i to je Vladin uspjeh.

Pritom nije spomenuo da nemamo nikakav značajniji efekt na sve ključne indikatore kvalitete života od europskih fondova koje smo dobili u prvoj financijskoj perspektivi niti da još uvijek nemamo operativne programe za korištenje sredstava iz nove financijske perspektive 2021. - 2027., a kamoli da imamo natječaje, upozorila je Benčić.

- Razlog za ovaj zahtjev nisu samo puke afere ove Vlade, nego činjenica da nakon šest godina Vlade Andreja Plenkovića mi nemamo niti jedan konkretan rezultat, niti jednu konkretnu reformu, ništa se u posljednjih šest godina u ovoj zemlji nije dogodilo što bi dovelo do toga da Hrvatska počne hvatati korak barem s prosjekom EU-a. I to je ono što nas brine. Jučer je premijer na svojoj press konferenciji trebao na zahtjev novinara nabrojati nekoliko stvari koje je on napravio u tih šest godina i on zapravo nije znao nabrojati niti jednu. Ono što je istaknuo kao uspjeh svojih vlada jest da je izgradio Pelješki most, da je uzeo novce iz EU-a, platio kineskom građevinskom sektoru da sagradi most. To je uspjeh u šest godina. Nije pritom spomenuo da nemamo nikakav značajniji efekt na sve ključne indikatore kvalitete života od europskih fondova koje smo dobili u prvoj financijskoj perspektivi. Nije istaknuo da još nemamo operativne programe, odnosno ključne dokumente za korištenje sredstava iz nove financijske perspektive, 2021. - 2027. Sada je gotovo sredina 2022., mi još nemamo ni osnovne dokumente na osnovu kojih možemo povlačiti sredstva, kamoli da bi imali natječaje, rekla je Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo!.

No najvažnije je što dvije godine nakon zagrebačkog i gotovo godinu i pol nakon banijskog potresa nemamo baš nikakve pomake u obnovi.

Plenkoviću su, čini se, podmetnuli Paladinu

Vlada navodi kao svoj uspjeh da su uspjeli produžiti rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, a i dalje ih ne troše. Opet ćemo se naći u "cajtnotu" i vraćat ćemo novce Fondu solidarnosti.

Dakle, baš ništa se u ovoj zemlji nije pokrenulo u posljednjih šest godina i to je razlog zašto Vlada treba otići, poručila je.

Zabrinjavajuće je, smatra Benčić, i to što su Plenkoviću, čini se, podmetnuli Ivana Paladinu jer je ministra koji je uhićen zamijenio ministrom koji je od prvog dana suspektan i vuče afere.

Na naše pitanje kako to sve nije znao, premijer nam je odgovorio kako nema alate kojima bi to provjeravao i da su mu rekli, pa i sam Paladina, da sve to može opravdati pa su ga izabrali za ministra.

- Da je netko guglao Paladinu, u prvih pola sata znao bi sve što je opozicija saznala i o čemu smo ga ispitivali, napomenula je.

To pokazuje da Plenković u HDZ-u nema podršku i ekipu koja bi mu provjerila i sugerirala ministre bez afera. Taoci situacije u HDZ-u su svi građani Hrvatske jer se ništa ne događa pa zato tražimo da se parlament raspusti i vrati mandat građanima, kaže Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!