Zeleno-lijevi blok: Vlada vodi stambenu "Superhik politiku"

21.02.2023.

12:46

Autor: Hina/I.B.

Gradnja nekretnina

Gradnja nekretnina

Foto: Dnevnik / HRT

Zastupnici Zeleno-lijevog bloka oštro su kritizirali Vladinu stambenu politiku oslanjanja isključivo na kratkoročne novčane transfere i ustvrdili da Vlada vodi stambenu "Superhik politiku" jer se, za razliku od rada, nekretninski biznis najmanje oporezuje.

Stambena politika koja je dovela do rasta cijena najma i nekretnina je izravna posljedica ekonomske politike koju vodi HDZ, a temelji se na rentijerskoj ekonomiji. Postali smo mala zemlja za veliki nekretninski biznis, ustvrdila je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Posljedica je to, ističe, i apsolutnog nedostatka hrabrosti da se biznis s nekretninama primjereno oporezuje, kao što se oporezuje rad.

Kod nas se oporezuje rad, a nekretninski biznis od svih najmanje, čak i manje nego kapital. To je 'Superhik politika' - uzimamo od siromašnih kroz poreze na rad, a dajemo bogatima kroz stimulaciju rentijerske ekonomije, kaže Benčić.

- Cijene najma rastu u nebo, tržište je potpuno neregulirano, a najmoprimci su izrazito slabo zaštićeni. Vlada je napokon shvatila da kriza najma postoji, no nije dobro opet ići isključivo s kratkoročnim i vatrogasnim mjerama koje, iako su nužne, dugoročno neće ništa značajno promijeniti, rekla je Jelena Miloš.

Politika stanovanja ne može se oslanjati samo na novčane transfere jer može doći do rasta cijena, kao što je to bio slučaj s APN-om, a takvi transferi mogu dodatno pojačati inflaciju, upozorava.

- S jedne strane, sasvim nam je jasno da je u situaciji inflacije i velikog rasta cijena na tržištu pa tako i cijena najma nužno kreirati socijalne krizne mjere za građane, i to ne samo za mlade obitelji iako su one pogođene situacijom na tržištu najma stanova, već i za druge skupine pogođene ovom krizom, kao što su primjerice samci koji su izrazito pogođeni veliki rastom cijena na tržištu stanova. Ukoliko se radi o jednokratnoj mjeri, to to treba biti socijalna mjera, dobro kreirana prema ciljanim supinama. To nije mjera stambene politike nego je to zapravo mjera populaciji koja je najugroženija, rekla je Miloš.

Potrebni zakoni koji štite podstanare i omogućuju bolju regulaciju tržišta


Stambena kriza ne može se riješiti samo subvencioniranjem kredita i najma, mora se stabilizirati stambeno tržište - i to kroz zakone koji štite podstanare i omogućuju bolju regulaciju tržišta kroz usmjeravanje financijskih sredstava u veći fond javnih stanova za najam, ustvrdila je.

Zeleno-lijeva koalicija predlaže uvođenje poreznih olakšica za najmoprimce, kako bi se stimuliralo potpisivanje ugovora o najmu. Treba mijenjati i Zakon o najmu stanova po kojemu su danas podstanari potpuno nezaštićeni, kako bi se regulirao odnos najmodavca i najmoprimca, kao i stabilnost cijene tijekom najma.

Danas imamo 'Divlji zapad', nikakvu kontrolu deložacija, pojedini vlasnici za vrijeme sezone izbacuju podstanare van i nije pretjerano reći da je naše tržište najma stanova brutalno, ocijenila je Miloš.

Bojan Glavašević ističe da se u zemljama EU-a na dostupno i priuštivo stanovanje gleda kao na pravo, osobito onima iz ranjivih društvenih skupina. Stoga je pozvao Vladu da se vodi Rezolucijom Europskog parlamenta o pristojnim i cjenovno pristupačnim mogućnostima stanovanja za sve.

Rezolucija poziva države članice na provedbu stambenih politika na načelu neutralnosti između vlasništva nad stambenim nekretninama, iznajmljenih privatnih stambenih nekretnina i iznajmljenih socijalnih stambenih nekretnina, da budu aktivnije u ispravljanju nejednakosti na tržištu stambenih nekretnina, da osobito ulažu u socijalno stanovanje i da se služe svim europskim fondovima koji im stoje na raspolaganju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!