13:01 / 22.05.2019.

Autor: HRT

"Želimo da Sisačko-moslavačka županija postane središte "gaming" industrije"

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovali su Davor Malović i Stevče Arsoski, ravnatelj i profesor u Tehničkoj školi Sisak te Mario Čelan iz Sisačko-moslavačke županijske Razvojne agencije "Simora".
Da se novac iz Europskih fondova može sjajno iskoristiti pokazala je Novska. 20 milijuna kuna uložili su u stvaranje Centra industrije videoigara. A Tehnička škola u Sisku prva u Hrvatskoj nudi upis za jednu od najtraženijih svjetskih zanimanja - tehničar za videoigre.

U Studiju 4 gostovali su Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak, nastavnik u Tehničkoj školi Sisak profesor Stevče Arsoski, a iz spliskog studija se javio Mario Čelan iz Sisačko-moslavačke županijske Razvojne agencije "Simora".

U Novskoj će proizvoditi igre budućnosti

- Počeli smo s projektom prije više od 2 godine. Napravili skup mjera. Želimo da Sisačko-moslavačka županija za par godina stvarno postane središte "gaming" industrije. Svi koje smo kontaktirali rekli su istu stvar - da im nedostaje stručnog kadra, rekao je.

- Projekt je počeo s pet osnovnih koraka: uvođenjem besplatnog engleskog jezika u vrtiće, radionice u osnovnim i srednjim školama kojima ih želimo zainteresirati, poduzetničkim inkubatorom "gaming" industrije, uvođenjem novog srednjoškolskog programa te poticaje od 155.000 kuna za poduzetnike početnike.

- Edukaciju koja bi inače koštala 20.000 eura dobivaju besplatno, a izašao nam je ususret i Zavod za zapošljavanje, dodao je.

- Upisi u Tehničku školu Sisak počinju u 6. mjesecu. Da Razvojna agencija nije krenula u tom smjeru, ne bi ni mi imali ovaj program. I program i strukovni kurikulum izradili su vrhovni stručnjaci i na kraju smo uspjeli dobiti dopusnicu za takav program. Interes je golem, zovu nas iz cijele Hrvatske pa moram izraziti nadu da ćemo za to zanimanje dobiti i najkvalitetnije učenike. Upis je standardan i boduje se sve kao i za sva druga zanimanja, istaknuo je Davor Malović.

Tehnička škola u Sisku ponudit će novi smjer - tehničar za videoigre!

- Ideja je izvrsna i u skladu sa svjetskim trendovima. Sve skupa je izuzetno stručno i jako brzo napravljeno. Budući da se radi o potpuno novom zanimanju koje nedostaje, čak i u svijetu. Nemam točne pokazatelje ali je to među prvim zanimanjima tog profila i u Europi. Interes je jako velik jer "gaming" industrija nije samo izrada igre, tu je izuzetno velik broj tehničkih elemenata koje oni moraju savladati, nekoliko softwerskih podrški koje moraju savladati - nije to tako jednostavno. To je zanimanje koje od učenika traži ono što uči u školi puta dva mora dati kod kuće. To je proces koji se ne može naučiti samo u školi jer je premalo sati. To je novo zanimanje i spada u domenu top zanimanja u Europi i u svijetu, istaknuo je profesor Arsoski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!