23:18 / 13.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Želimo nove F-16, čekamo ponudu SAD-a koja se ne može odbiti"

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.
Vlada je održala sjednicu na čijem je dnevnom redu bila samo točka o stavljanju Odluke o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona izvan snage. Nakon sjednice Vlade, ministar obrane Damir Krstičević govorio je o mogućim novim opcijama.

Krstičević: Krećemo u novi proces nabavke zrakoplova
Hrvatska će kupiti 12 borbenih zrakoplova F-16 Barak
Pogledajte kako izgleda F-16 Barak


- Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da ih bude manje. Moramo imati odgovornost prema novcu poreznih obveznika. Moramo sagledati sve moguće opcije. Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu koju sigurno nećemo odbiti. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar obrane Damir Krstičević.Na sjednici Vlade donesena je Odluka o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona izvan snage. No, prvo je premijer govorio o stradalima u HE Dubrovnik i izrazio sućut obiteljima poginulih Davora Pozniaka, Ivice Zvrka i Mata Maškarića. Potom se Andrej Plenković osvrnuo na sjednicu Vijeća za obranu.

- Raspravili smo izvješće koje nam je podnijelo ministarstvo obrane, sagledali nove okolnosti te je Vijeće jednoglasno donijelo odluku da preporuči vladi donošenje odluke o višenamjenskom borbemnom avionu, kazao je premijer.

- Vlada RH je 29. ožujka 2018. donijela odluku o nabavci višenamjenskog borbenog aviona. Izrael je trebao osigurati konačno odobrenje od SAD-a. 10. siječnja 2019. su nas službeno obavijestili da ne mogu ishoditi odobrenje. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Mi smo se vodili našim nacionalnim interesima, proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane. Predlažem da donesemo odluku o prestanku važenja odluke o nabavci i da Ministarstvo obrane poništi natječaj. Hrvatska ima političku volju da zadrži sposobnost borbenog zrakoplovstva, rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

Vlada nastavlja s aktivnostima radi očuvanja sposobnosti HRZ-a

Potom je, prije nego li je donesena odluka, premijer Andrej Plenković zaključio.

- Napravit ćemo temeljitu analizu zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovoga projekta. Mi ćemo donositi daljnje procjene i odluke kako zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i kako ga modernizirati. Moramo definirati novi model za nabavku višenamjenskih borbenih zrakoplova koji su Hrvatskoj potrebni, dodao je premijer Plenković.Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova. Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje. Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati potpisani ugovor. Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Sjednica Vijeća za obranu: Definirati novi model nabave zrakoplova

U Vili Prekrižje u ponedjeljak je održana sjednica Vijeća za obranu. Jedina tema bila je stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nakon što je propala nabava 12 izraelskih rabljenih F-16. Nakon sjednice Vijeća za obranu, iz Ureda predsjednice poslali su priopćenje za medije.- Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH, priopćeno je nakon sjednice.

Ministar Medved: Sve je bilo transparentno

Ministar branitelja Tomo Medved ustvrdio je u ponedjeljak kako je postupak nabave izrealskih aviona bio iznimno transparentan.

"Proces je odvijan transparentno i zakonito, a hrvatska strana zaista nije mogla utjecati jer nije imala nikakve pokazatelje da može doći do zastoja u tom postupku. Naučili smo svi zajedno da i ubuduće kada budemo vodili postupak transparentno i zakonito nastavimo temeljito analizirati sve one dostupne parametre koji su važni za donošenje odluke, rekao je Medved novinarima uoči sjednice vlade na kojoj je poništena odluka o nabavi izraelskih F-16.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!