15:05 / 25.02.2021.

Autor: Hina

Ravnatelj Crvenog križa u Topuskom Željko Rukavina odbio dati ostavku

Željko Rukavina

Željko Rukavina

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Hrvatski Crveni križ (HCK) zatražio je ostavku ravnatelja Općinskog društva Crveni križ Topusko Željka Rukavine nakon što je u medijima objavljeno da je je to društvo od korisnika humanitarne pomoći tražilo novac za članarinu, no Rukavina je odbio dati ostavku.  

Hrvatski Crveni križ u potpunosti se ograđuje i osuđuje neshvatljiva postupanja ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, navodi u priopćenju HCK.

Mediji su u srijedu objavili da su korisnici humanitarne pomoći društva CK u Topuskom bili primorani platiti članarinu u Crvenom križu kako bi mogli primiti humanitarnu pomoć. Iz Hrvatskog Crvenog križa ističu da su nakon saznanja iz medija, odmah zatražili očitovanje nadležnog ravnatelja, koje nije opravdalo takva postupanja. Od Rukavine su, ističu, zatražili ostavku, no on ju je odbio dati.

Predsjednik Josip Jelić i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt tražili su trenutnu ostavku ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, a koju je isti odbio, navode iz Crvenog križa.

Dodaju da je stoga u okviru svojih ovlasti, Nacionalno društvo Crvenog križa uputilo predsjedniku društva CK Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice tog društva i opozivom ravnatelja od strane Odbora.

Snažno naglašavamo da Hrvatski Crveni križ bez ikakve naknade pruža pomoć svima kojima je potrebna, a za što apsolutno nije preduvjet članstvo u Crvenom križu, poručuju u priopćenju.

Dodaju da je članstvo u Hrvatskom Crvenom križu dobrovoljno. Ističu da dobrovoljni davatelji krvi, brojčano najveći članovi, nemaju obvezu plaćanja članarine, a da primatelji humanitarne pomoći nemaju obvezu biti članovi Hrvatskog Crvenog križa i nemaju nikakvu obvezu plaćanja članarine ili humanitarne pomoći.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!