"Zemlja bez mina: spasimo živote u Ukrajini"

24.08.2022.

Zadnja izmjena 14:26

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Zemlja bez mina

Zemlja bez mina

Foto: Lovro Domitrovic / Pixsell

Veleposlanstvo Ukrajine u Hrvatskoj i Udruga "Dobro Dobrim - DoDo" predstavili su humanitarnu akciju "Zemlja bez mina: spasimo živote u Ukrajini". Cilj je podržati ukrajinsku spasilačku službu te prikupiti novac za nabavu strojeva i opreme za razminiranje.


- Mi smo jaki, mi smo snažni kad smo solidarni. Tu je temelj naše pobjede, rekao je Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u RH.

U Osijeku prigodni domjenak na ukrajinske izbjeglice

Za izbjeglice iz Ukrajine, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u srijedu su u Osijeku organizirali prigodni domjenak, kojim je obilježen Dan nezavisnosti Ukrajine.

- U Osijeku je trenutno 438 izbjeglih osoba, prošlu školsku godinu u 13 osječkih škola završilo je 53 djece, kazao je dogradonačelnik Osijeka Dragan Vulin.

Podsjetio je kako je, čim je ruska agresija počela, za izbjeglice iz Ukrajine otvoren prihvatni centar u Dvorani Jug 2 s 300 kreveta, osiguran prostor za Dječji kutak, ustupljen poslovni prostor za Info centar, kako bi izbjeglice mogle ishoditi potrebnu dokumentaciju. Za sve izbjeglice iz Ukrajine u Osijeku su osigurani besplatan javni gradski prijevoz i ulaz u gradske bazene, kupališta i kazališta.

Predsjednica Županijske Skupštine Ivana Bagarić navela je da se na području Osječko-baranjske županije nalazilo preko 900 osoba raseljenih iz Ukrajine te da im je pružena psihološka i pravna pomoć kako bi ostvarili sva prava.

- Prije svega mislimo na djecu, žene i mlade obitelji, da ih uključimo u sustav, počinje školska godina i važno ih je integrirati u sve sfere društva, dodala je.

- Na području županije trenutačno se nalazi 479 izbjeglih osoba iz Ukrajine, od čega je 207 djece, naveo je Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Kroz Info centar prošle su 1632 osobe, a Dječji kutak bilježi 1032 posjeta djece, o kojima se brinulo dok su im roditelji obilazili Centar za socijalnu skrb i Zavod zazapošljavanje.

- Pokrenuli smo i učenje hrvatskog jezika za ukrajinske izbjeglice, i tu je edukaciju do sada prošlo 157 osoba, kazao je Ramljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!