16:43 / 19.05.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Zemunik: Predstavljen američki sustav protuzračne obrane Patriot

Predstavljen američki sustav protuzračne obrane Patriot

Predstavljen američki sustav protuzračne obrane Patriot

Foto: Marko Dimic / PIXSELL

Američki sustav protuzračne obrane Patriot iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane, koji sudjeluje u sklopu međunarodne vojne vježbe Astral Knight 21 - Immediate response, predstavljen je u srijedu u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.


Patriot je sustav protuzračne i proturaketne obrane zemlja-zrak i prvi put razmješten je u Republici Hrvatskoj što je, kako je istaknuto, potvrda partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske te pokazatelj zajedničkih nastojanja država članica NATO-a u odgovoru na moguće sigurnosne prijetnje.

Brigadni general i zapovjednik američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane Gregory Brady istaknuo je da su sretni što mogu boraviti u Zemuniku i predstaviti sustav koji se trenutačno koristi širom svijeta, uključujući nekoliko zemalja NATO-a, a posebno je zahvalio zapovjedniku Pukovnije protuzračne obrane brigadiru Alenu Šimuniću

- Danas stojimo rame uz rame i obojica vrlo blisko surađujemo. Cijenimo vojne vježbe poput Astral Knight 21 i Defend Europe 21 koje su od iznimne važnosti. U takvim vježbama naši zapovjednici i vojska vrlo blisko surađuju i razvijaju zajedničku taktiku, tehnike i procedure, a sve kako bismo ojačali ukupnu proturaketnu i protuzračnu obranu, rekao je Brady.

Ustvrdio je kako je najvažnije da se razvijala interoperabilnost između ovih različitih sustava što je pak jedan on glavnih ciljeva vježbe Astral Knight 21.

- Podupiremo spremnost proturaketne i protuzračne obrane NATO saveza, izjavio je Brady.  

Brigadir Šimunić zahvalio je na pruženoj mogućnosti da zajedno sudjeluju u ovoj važnoj i velikoj vojnoj vježbi.

- Zadovoljni smo i zahvalni partnerima što nam se pružila prilika da se pobliže upoznamo s ovim sustavom, te da možemo razmijeniti saznanja i iskustva u području provedbe pružanja protuzračne zaštite u ovako složenim operacijama, rekao je Šimunić.

Ocijenio je da su iskustva koja dobivamo na ovakav način jako važna u obuci hrvatskih časnika, dočasnika i postrojbi te pridonose razvoju naših sposobnosti.

Zapovjednik bojne zrakoplovnog motrenja i navođenja HRZ-a pukovnik Krešimir Tafra rekao je da su ovakve vježbe iznimna prilika da se uvježbaju složenije i kompleksnije zadaće u zračnom prostoru s 50-ak aviona u zraku, izvijestivši da je do sada sve prošlo u najboljem redu.

Vojna vježba Astral Knight 21 - Immediate response dio je skupnih vojnih vježba u kojima će sudjelovati oko 28.000 vojnika iz 26 europskih zemalja, a sve pod zapovjedništvom NATO-a i SAD-a. Hrvatska vojska tu sudjeluje s Migovima 21, ali i s ratnim brodovima.

Vježba se od 13. do 22. svibnja provodi u zračnom prostoru sjevernoga i južnoga jadranskog akvatorija - Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!