Zemunik: U programu Krila Oluje dvojica novih akrobatskih pilota

16.05.2022.

17:24

Autor: V.K./HRT/Hina

Novi članovi "Krila Oluje"

Novi članovi "Krila Oluje"

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Natporučnik Danijel Rigo i poručnik Matija Đurašin novi su članovi Akrobatske skupine Krila Oluje, a u ponedjeljak su prvi put sudjelovali u programu na nebu iznad Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, kojemu je bio nazočan i ministar obrane Mario Banožić.

Krila Oluje

Krila Oluje

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Ministar Mario Banožić rekao je da je svaki njegov dolazak u Zemunik u pravilu jedan novi poseban doživljaj.

- Danas, na predstavljanju novog programa Akrobatske skupine Krila Oluje i novih članova novi doživljaj kojemu smo svjedočili su ove 22 atraktivne minute leta. Prije svega vesele nas dva nova pilota u skupini, ali i rast Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, izjavio je ministar Banožić. Dodao je kako je nedavna nabava višenamjenskih borbenih zrakoplova Rafala upravo ono što su piloti tražili.

- Nije cilj bio samo održati borbenu spremnost HRZ-a, nego je i unaprijediti jer i vi to činite svojim svakodnevnim radom", rekao je ministar i čestitao obiteljima "što su trpjele, istrpjele i trpjet će žrtvu za svoje supružnike" i na taj način pridonositi Hrvatskoj vojsci i Domovini. "Budite i ostanite Domovini vjerni kao što ste uvijek bili, poručio je ministar Banožić.

Zapovjednik Krila Oluje Darko Belančić istaknuo je kako pripreme iziskuju mnogo vremena i truda.

- Ovo je proces koji traje sedam mjeseci. Bilo je naporno, ali sustavno smo pristupili. Imamo iznimno kvalitetan kadar, ali to je proces koji traje i zahtijeva puno truda i vremena. No, tu smo gdje jesmo uspjeli smo to odraditi i zbog toga smo jako zadovoljni, istaknuo je Belančić.

Pilote Krila Oluje očekuje dinamična sezona, u kojoj će sudjelovati na četiri međunarodna mitinga, a već u četvrtak putuju u Francusku.

- Emocije se još nisu slegle nakon prvog leta. Obuka je bila poprilično teška jer uz zadaće akrobatske grupe imamo i obaveze unutar eskadrile kao nastavnici letenja, rekao je natporučnik Danijel Rigo, a poručnik Matija Đurašin je istaknuo kako je biti dio Akrobatske skupine "čast i ponos, ali i prilika za osobno unaprjeđenje i razvoj letačkih vještina".

Kandidati za Akrobatsku skupinu Krila Oluje biraju se među iskusnim dugogodišnjim nastavnicima letenja koji uz osnovne uvjete izvrsne tehnike pilotiranja, psihofizičke predispozicije, sklonost timskom radu i minimalno 600 sati leta pokažu najbolje rezultate u akrobatskom letenju u sastavu dvaju zrakoplova.

Odabrani kandidati zatim prolaze zahtjevnu obuku akrobatskog letenja u formacijama od dva do šest zrakoplova tijekom koje se piloti uvježbavaju u izvođenju specifičnih akrobatskih elemenata na minimalnoj visini iznad terena pri iznimno malim udaljenostima između zrakoplova u formaciji koje izvode isključivo akrobatske skupine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!