16:47 / 26.02.2021.

Autor: HRT

Umrla od srčanog aresta, ne zbog cijepljenja

Stetoskop

Stetoskop

Foto: Ilustracija / Pixabay

Nakon što je primila cjepivo AstraZenece, 88-godišnjoj ženi pozlilo je u ambulanti u Starim Perkovcima, u Brodsko-posavskoj županiji. Nedugo nakon toga je umrla. 

Vijest je potvrdio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković

- Sve su službe obaviještene o tome. Istraga je u tijeku, dodao je.

Smrt nije povezana s cijepljenjem

Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem, priopćeno je iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode i HZJZ-a.

Prema zaprimljenim informacijama, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi otprije poznata ishemijska bolest srca. Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja, odnosno isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​"Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 % u dobi starijoj od 65 godina", stoji u priopćenju.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!