Žene drže vlast na Korčuli u tri jedinice lokalne samouprave

03.06.2021.

16:57

Autor: Stana Živkušić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Tri žene na vlasti na Korčuli

Tri žene na vlasti na Korčuli

Foto: HRT / HTV

Na otoku Korčuli vlast su u tri od pet jedinica lokalne samouprave preuzele žene - Katarina Gugić, Nika Silić Maroević i Marija Klisura.  

Prva načelnica u povijesti otoka Korčule, Katarina Gugić, pokrenula je trend ženskog vladanja te svojim karakterom i uspješno realiziranim projektima osigurala sebi još jedan mandat na čelu Vele Luke. 

- Ono što je meni bilo posebno bitno kroz sve ove zadnje četiri godine je da su mještani redovito uključeni u rad općine, da su upoznati što se događa u općini. Bitno je da su upoznati ne samo s onim što je lijepo, već i koji su problemi s kojima se susrećemo. To je nešto na čemu sam ove četiri godine posebno inzistirala, kazala je Katarina Gugić (SDP), načelnica općine Vela Luka. 

Nakon načelnice, otok dobiva i prvu gradonačelnicu. Nika Silić Maroević motiv je za kandidaturu pronašla u neriješenim osnovnim stvarima poput školstva, mjesta u vrtiću i ugroženih prava najstarijih skupina društva.

- Ja sam se rastužila da ne ide sve svojim redom i da su prioriteti ono što je popularno, ono što može brzo, što dobro zvuči, a da je mali čovjek izašao iz središta priče, rekla je Silić Maroević (SDP), gradonačelnica Korčule. 

Za vrijeme svog mandata, naglasak će staviti na jednakost svih okolnih mjesta i grada.

- To ne znači da ću zanemariti grad. Nitko se ne mora bojati. Netko je rekao na ovim izborima, "ona će ugasiti grad". Ne, naš grad će zasjati, ali svi biseri oko njega također, dodala je.

Ni Lumbarda neće biti zanemarena. Iako je najmlađa načelnica na otoku, Marija Klisura je osjetila što zapravo ljudima nedostaje.

- Fali jedan topli, ljudski pristup. Mislim da se to izgubilo s godinama, ne samo kod nas nego generalno u državi. Vidimo da se ljudi nekako ipak okreću nekim svojim malim zajednicama, da žele živjeti u suživotu jedni s drugima, izjavila je Klisura, načelnica općine Lumbarda (nezavisna, uz potporu SDP-a). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!