13:01 / 04.05.2019.

Autor: M.Klaić/E.L.S./HRT

Žene koje ruše stereotipe

-

-

Foto: - / -

Ovdje ne postoji podjela na muško i žensko - samo znanje, kompetencije i čin. Pa interes za vojsku ne začuđuje.
Vojska i policija nekad su bile uglavnom rezervirane za muškarce. No to se mijenja. Od ukupnog broja upisanih u policijsku školu, čak je 33 posto djevojaka, najviše dosad. Na vojnom učilištu udio žena je 23 posto. Atraktivna su to zvanja, a posao je nakon škole osiguran.

One ruše sve stereotipe - žele biti hrvatske časnice ili policajke. Ove godine djevojački boom. Od 764 polaznika, 252 su djevojke.

- Čast mi je nositi uniformu hrvatske policije. Oduševilo me to što je disciplina, znači sve je po PS-u i svi smo jednaki i za sve vrijede ista pravila - kaže Ana Klarica, polaznica Policijske škole "Josip Jović".

Njihovi rezultati nisu ništa slabiji od onih koje postižu muški kolege. Pa nema ni policijskog posla u kojem ne mogu raditi.

- Čak i u ovima jako operativnim kao što je interventna policija. Tamo imamo već preko 5% djevojaka. To je izrazito naporna služba gdje morate biti uistinu spremni ne samo fizički i psihički nego i spremni na svakakve događaje koji vam se mogu dogoditi - objašnjava Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije.

Vojno učilište pohađaju 464 kadeta. Od toga je četvrtina djevojaka. Među njima i Rea Tomina Skender. Svakodnevni izazovi njezin su okidač - kampovi, rukovanje naoružanjem što je, kaže, prvi put isprobala ovdje i postala prvakinja Oružanih snaga u streljaštvu.

Ovdje ne postoji podjela na muško i žensko - samo znanje, kompetencije i čin. Pa interes za vojsku ne začuđuje.

Svim kadetkinjama i kadetima osigurani su besplatan smještaj, prehrana, školarine, dva puta godišnje mogu besplatno putovati kući, svi dobiju laptope, i ono što je još važno napomenuti, oni imaju mjesečnu stipendiju. A nakon završetka školovanja i u policiji i u vojsci - posao je osiguran!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!