22:48 / 14.06.2020.

Autor: Boris Kanazir/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Žene na izbornim listama

-

-

Foto: - / -

Dok su neki izborne liste predali, a neki ih još kroje, zna se da je na većini - malo žena. Pojavio se i presedan. Politička opcija koja među nositeljima ima više žena nego muškaraca.
Dok su neki izborne liste predali, a neki ih još kroje, zna se da je na većini - malo žena. Pojavio se i presedan. Politička opcija koja među nositeljima ima više žena nego muškaraca.

Na listama Zeleno-lijeve koalicije redni broj jedan ispred svog imena imat će šest žena. Prvi put u Hrvatskoj dogodilo se da jedna stranka ili koalicija ima više nositeljica nego nositelja lista.

- Ponosne smo što upravo naša koalicija, koju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš i Za grad su nova politička snaga koja nudi novu, žensku politiku za 21. stoljeće, kaže Sandra Benčić, politička platforma "Možemo!"

HDZ, s druge strane, među 11 nositelja lista ima samo jednu ženu - potpredsjednicu stranke Zdravku Bušić.

- Pogledajte gdje su, primjerice moja potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova je gl. tajnica u Vijeću Europe. Potpredsjednica HDZ-a donedavno Dubravka Šuica je potpredsjednica EU komisije, Ivana Maletić, također potpredsjednica HDZ-a je članica revizorskog suda, ističe predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

Da će žene i muškarci biti ravnopravno zastupljeni - odavno najavljuje predsjednik SDP-a.

- Mi smo, kao što znate, prihvatili zip-princip rasporeda na listama kojim smo omogućili da od SDP-ovih kandidatkinja i kandidata bude na tim listama prisutno 50 posto muškaraca i 50 posto žena naizmjenično i naravno, za nas u SDP-u to je važan kriterij, rekao je nedavno predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Ali kada se pribroje partneri u Restart koaliciji - žena niti je jednako koliko i muškaraca niti su naizmjenično raspoređene. Nositeljica liste samo je jedna - Sabina Glasovac.

No, prva mjesta nisu jamac da će žena u Saboru biti više, tumači Bernardićeva koalicijska partnerica Anka Mrak-Taritaš. Ona je dva mandata izborila preferencijskim glasovima, s osmog mjesta na listi.

- Vi možete u startu krenuti dosta ambiciozno, ali na kraju ćemo vidjeti koliko će koja koalicija ili koja stranka zaista imati žena u saboru. Mi smo svaki put vodili računa da bude na listama 40 posto žena; malo nas je bilo u saboru, kaže Mrak-Taritaš.

U posljednjem sazivu, žene su sjedile samo u svakoj petoj saborskoj fotelji, što je najmanje u posljednjih 20 godina! Manje od toga valjda ne može.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!