Ženka ćelavog ibisa nasilno stradala u delti Neretve

09.03.2023.

10:49

Autor: I.B./Hina

Gipsy, jedinka ćelavog ibisa pronađena uginula

Gipsy, jedinka ćelavog ibisa pronađena uginula

Foto: HTV / HRT

Uginula je ženka ćelavog ibisa Gipsy, koja je posljednjih mjeseci boravila u Hrvatskoj, pretpostavlja se nastreljivanjem ili nekom drugom vrstom fizičkog ozljeđivanja, moguće i akutnim trovanjem na području delte Neretve kod Opuzena, izvijestila je udruga Biom.

Riječ je o vrsti ptice koja je izumrla u Europi te se u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis, zbog kojeg se vrsta pojavila i u Hrvatskoj, ponovno pokušava uspostaviti njezina populacija.

- Prirodna je smrt malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća, ističe udruga Biom pozivajući se na satelitske podatke austrijske organizacije Waldrappteam koja provodi projekt reintrodukcije ibisa.

Podaci pokazuju da se ptica normalno kretala između noćilišta i hranilišta te čak odletjela do otoka Šipana i nazad dan prije smrti - što upućuje na zdravu pticu.

Zbog dojave Waldrappteama, koji je zaključilo kako je Gipsy sigurno uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan, Biom je zajedno s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije izašao u ponedjeljak, 6. ožujka, na teren delte Neretve kod Opuzena gdje je pronađena mrtva jedinka ćelavog ibisa.

Udruga je obavijestila policiju, koja je odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu. Rezultat analize trebao bi pokazati uzrok smrti.

Udruga navodi kako to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, podsjetivši na slučaj od prije tri godine kada su početkom 2020. stradala četiri ibisa, od čega dvije jedinke u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero, što je završilo bez kaznene prijave.

Gipsy je u prvoj polovici prosinca iz Italije preletjela Jadran i sletjela u Kruševo kod Obrovca. Potom se zadržavala kod sela Bogdanovići blizu Vodica, uz jedno noćenje u Šibeniku. Nakon toga se zadržavala na Braču, obišla Hvar te nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika.

Nakon toga je odletjela u deltu rijeke Neretve, nakratko Bosnu i Hercegovinu i potom se vratila na područje delte Neretve, gdje je noćila u Kominu i hranila se kod Opuzena, gdje se zadržala sve do svoje smrti.

Ćelavi ibis u Hrvatskoj je izumro još u 18. stoljeću, a posljednje su se jedinke gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U umjetno stvorenim kolonijama projekta LIFE Northern Bald Ibis trenutno se gnijezdi oko 140 jedinki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!