22:29 / 22.06.2018.

Autor: Igor Rotim/D.M./HRT

Ženska kaznionica u Požegi dobila 'obiteljski boravak'

-

-

Foto: - / -

Udruga Roda uz pomoć Ministarstva pravosuđa omogućila je djeci predškolske i školske dobi da s majkama provedu četiri sata na tjedan.
U Požegi, u jedinoj ženskoj kaznionici u Hrvatskoj, uz financijsku pomoć Ministarstva pravosuđa, udruga Roda, u sklopu projekta "Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka", uredila je sobu za posjet djece majkama na odsluženju zatvorske kazne.

U Hrvatskoj je oko 13 tisuća djece čiji su jedan ili oba roditelja u zatvoru. Udruga Roda uz pomoć Ministarstva pravosuđa omogućila je djeci predškolske i školske dobi da s majkama provedu četiri sata na tjedan u ugodnom okružju i upoznaju se s njihovim životom u zatvoru.

Istraživanja Ureda pravobraniteljice za djecu pokazala su da zatvorenici bolje funkcioniraju kad njeguju obiteljske odnose. "Benefite imaju djeca, u održavanju odnosa s roditeljima, imaju korist i zatvorenici, time i djelatnici zatvorskog sustava, lakše je raditi sa zadovoljnim zatvorenicima koji imaju dobre obiteljske odnose", kaže savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Kontakt s obitelji dio je rehabilitacije, odnosno pripreme za vrijeme nakon odsluženja kazne. Zvonimir Penić iz Uprave za zatvorski sustav i probaciju poručuje kako svi moraju "osvijestiti činjenicu da su zatvori dio zajednice, da su ljudi u njima samo privremeno te da, kada izađu na slobodu - ponovno postaju naši susjedi ili kolege s posla".

Izdržavanje kazne zatvorenicima nije lagano, upozoravaju stručnjaci, ali u teškim životnim sudbinama najviše stradaju upravo djeca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!