15:20 / 09.08.2018.

Autor: D.B.V./HRT

Ženski rod u zakonu nije prošao

Ministrica Blaženka Divjak (PatrikMacek/PIXSELL)

Ministrica Blaženka Divjak (PatrikMacek/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U prijedlogu zakona o udžbenicima već se, nakon naputka iz Ministarstva uprave, koristi "muški rod". U javnoj raspravi bit će uskoro, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.
Može li zakon u djelatnosti u kojoj su većinom zaposlene žene - u obrazovanju - biti napisan u ženskom rodu? Ne može, pokazalo se na nacrtu novog Zakona o udžbenicima koji je Ministarstvo obrazovanja proslijedilo na mišljenje tijelima državne uprave.

Na svakog učitelja u osnovnoj školi dolazi šest učiteljica, u srednjim školama profesorica je dvostruko više od profesora. No u postojećem Zakonu o udžbenicima nema ni učiteljica, ni profesorica, ni ravnateljica. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak smatra kako je zakon pisan u ženskom rodu trebao biti korak u smjeru razbijanja stereotipa u našem društvu.U odgovoru Ministarstva uprave stoji kako su pravila za pisanje zakona jasna - tako da je u budućem Zakonu o udžbenicima potrebno koristiti uobičajenu zakonsku terminologiju. Navode da je Zakonom o sustavu državne uprave propisano da ministarstvom upravlja ministar, a Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji te ostali radnici.

U prijedlogu zakona o udžbenicima već se, nakon naputka iz Ministarstva uprave, koristi "muški rod". U javnoj raspravi bit će uskoro, poručuju iz Ministarstva obrazovanja.

Dolaze i reakcije. "Ministrica Divjak nije prva pisala zakon u ženskom rodu. Sličnu reakciju doživjela sam i ja 2012. godine pod 'lijevom' Vladom kad je ministar uprave bio Arsen Bauk", objavila je na svojem profilu na  Twitteru Mirela Holy.

. I HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica podržava "žensku verziju" zakona. "Ne vidim razloga da se u budućnosti zakoni ne pišu i u muškome i u ženskome rodu, međutim to pravila trenutno ne dozvoljavaju. Glavno pitanje ovog zakona je kako održati sustav obrazovanja vezano za udžbenike i ostale materijale - stabilnim. Da se ide na ruku djeci i roditeljima, a da autori udžbenika budu relevantni", kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!