Karlovačku županiju pogodilo nevrijeme; utvrđuju se štete na prometnicama i kućama

26.07.2022.

Zadnja izmjena 18:28

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/IMS/V.K./HRT/Hina

Jako nevrijeme prouzročio štetu na prometnicama i kućama

Jako nevrijeme prouzročio štetu na prometnicama i kućama

Foto: Dnevnik / HRT

Utvrđuju se posljedice snažnog nevremena koje je pogodilo Karlovačku županiju. Oštećene su kuće i prometnice, a bilo je i prekida u napajanju električnom energijom zbog oštećenja na mreži.

Sve službe civilne zaštite su na terenu

Jasminka iz Belajskih Poljica tek je završila uređenje kuće, ali dvadeset minutno snažno nevrijeme - donijelo je joj je nove radove i materijalnu štetu.

- Sve je letjelo, nismo više vidjeli kako je to s krova padalo dolje, to je bilo kao pijavica, toliko je bijelo bilo, ništa se nije vidjelo, rekla je Jasminka Butorac, Belajske Poljice.

- Sve nam je gore na katu natopljeno stepenište je potopljeno kroz knauf curi voda, uglavnom šteta je dosta velika unutra, dodala je.

Županijski centar 112 zaprimio je više od sto poziva, te 83 prijave o oštećenim objektima.

- Uglavnom se radilo o vodi u objektima, o srušenim drvećima i blokiranim prometnicama i oštećenim objektima gdje je došlo do oštećenja krovova, naglasio je vatrogasni zapovjednik Grada Karlovca Miroslav Rade.

Jugoistočni dio grada Karlovca još uvijek je bez struje.

- Došlo je do oštećenja padom tih drveća, oštećenja tih vodova tako da evo i ekipe HEP-a su isto na terenu zajedno sa nama i uklanjaju tu štetu, istaknuo je Rade. 

Materijalnu štetu tek treba utvrditi.

- Formirat će se povjerenstvo koje može izaći na teren i izaći će kako bi se utvrdila šteta, poručila je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Karlovca Ivana Fočić.

Sve službe civilne zaštite su na terenu - radi se na pročišćavanju preostalog zakrčenog dijela prometnica te hitnim sanacijama objekata. 

Puhao žestoki vjetar

- Na nekim je mjestima vjetar puhao 16,5 metara u sekundi, što je u kategoriji žestokog vjetra, rekla je karlovačka županica Martina Furdek Hajdin te dodala da su se na mnogim mjestima njihala stabla i da je hodanje bilo otežano.

- Sve su službe civilne zaštite na terenu, uklanjaju se stabla s prometnica i električnih kabela, uklanja se i utvrđuje nastala šteta, izjavila je Furdek Hajdin.

U Elektri Karlovac doznajemo da sporadično ima prekida u isporuci struje te da ekipe popravljaju kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj mreži. Pomoćnik direktora Josip Kekić smatra da će već tijekom popodneva svi kvarovi biti uklonjeni te da će možda ostati pokoji slučaj na niskom naponu, kod pojedinih kuća.

Grad Karlovac obavještava građane da su na terenu službe svih gradskih tvrtki, javna vatrogasna postrojba i dobrovoljna vatrogasna društva te da je održan hitan sastanak gradskog Stožera civilne zaštite, a načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić je na terenu.

Vatrogasni zapovjednik Miroslav Rade rekao je da je hitno trebalo raščistiti drveće s ceste D1, najviše u Tušiloviću, te je upravo zbog prometne gužve vatrogascima bio otežan pristup mjestu intervencije, ali da je i prije 15 sati promet normaliziran.

U Centru 112 kažu da je jak vjetar počeo ponegdje puhati već oko 11.30, a zahvatio je Dugu Resu i Karlovac, i to posebno Turanj i Cerovac Vukmanićki, gdje je prouzročio najviše štete, ali ima je sve do Lasinje i Bosiljeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!