11:41 / 08.09.2020.

Autor: Marković/Hina/HRT

Žestoke kritike oporbe uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine

-

-

Foto: - / -

Zaduženost Grada Zagreba, velik broj gradskih ureda, neodgovorno upravljanje financijama - samo su neke od kritika oporbe uoči sjednice zagrebačke skupštine.
Zaduženost Grada Zagreba, velik broj gradskih ureda, neodgovorno upravljanje financijama - samo su neke od kritika oporbe uoči sjednice zagrebačke skupštine. Gradske financije bit će jedna od središnjih tema opsežnog dnevnog reda koji će imati 83 točke.

- Ako se ne napravi radikalan zaokret u upravljanju financijama i gradskom imovinom, čeka nas sudbina Detroita. Prema tome, da bi se mogla financirati obnova, mi moramo napraviti ove stvari koje smo rekli. Znači ozbiljna kontrola rashoda. Grad Zagreb jednostavno troši puno više nego što uprihodi, ističe zastupnik Davor Filipović, (HDZ).

Čelnica kluba Anka Mrak Taritaš rekla je na konferenciji za novinare uoči 36. sjednice Gradske skupštine da će središnja točka nove sjednice biti izvješće o proračunu za 2019. godinu.

Manjak u ovome trenutku 413 milijuna kuna

- Ništa se u ovom gradu promijenilo nije. Proračun je i dalje telefonski imenik. To vam znači da trpi sve brojke, pa idemo u jednu preraspodjelu, pa u drugu preraspodjelu. naglasila je zastupnica Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Prihodi proračuna su 8,205 milijardi kuna, a rashodi 8,623 milijarde, pa je manjak u ovome trenutku 413 milijuna kuna.

- Izvršenje proračuna pokazuje da ide ono do čega je gradonačelniku stalo. On proračun doživljava kao svoj osobni interes, ono što mu je u interesu se realizira, ono što je interes građana se ne realizira, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Upozorila je da se Grad ponovno želi zadužiti za 350 milijuna kuna, a iako piše da je taj novac za projekte, Mrak Taritaš smatra kako se taj novac želi posuditi "samo da se ne ode u nedozvoljeni minus".

Točka o poplavi

- Da mi nismo stavili točku o poplavi kao oporbeni klub, ne bismo od svih ovih 80 i nešto točaka imali nijednu ni o uzrocima štete ni o načinu sanacije štete, ni o izbjegavanju takve štete u budućnosti, istaknuo je zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!).Kordić: Izvješća kasne i po više mjeseci

Gradski zastupnik Stanko Kordić kaže kako izvješća kasne i po više mjeseci, a nije teško zaključiti zašto.

- Čekalo se da prođu izbori, s obzirom da sva izvješća pokazuju loše stanje, prije svega gradskih financija, tvrdi Kordić.

Kao primjer naveo je mjeru za roditelje odgajatelje, jer se svake godine u proračunu planira puno manji iznos od stvarnog.

- Prve godine potrošeno je 200 milijuna kuna, druge 290 milijuna, treće 370 milijuna, u ovoj godini će to biti vjerojatno preko 450 milijuna kuna, ističe Kordić.

Unatoč tolikim sredstvima, ta mjera nije urodila plodom jer u Zagrebu, po podacima Zavoda za statistiku, nema pozitivnog prirodnog prirasta stanovništva.

Na gradsku imovinu troši se četiri puta više nego što se uprihodi

Gradska zastupnica Sonja Konig poručila je kako se s gradskom imovinom, resursima, i gradom ne upravlja dobro.

- Najbolji primjer za to su prihodi i rashodi od zakupa i iznajmljivanja imovine. Prihodi su 140 milijuna kuna, a rashodi 521 milijun kuna, skoro četiri puta više se utrošilo nego uprihodilo, kaže Konig.

Izvješće o stanju imovine pokazuje da Grad zajedno sa Zagrebačkim holdingom ima 7256 stanova, od toga ih se 866 koristi bez ikakve valjane osnove, a troškove snosi Grad.

- Slična je situacija i s korištenjem poslovnih prostora, bespravno se koristi 278 poslovnih prostora, a 349 ih je potpuno prazno. Odlukom gradonačelnika 28 milijuna kuna za naknade od najma i zakupnina je jednostavno otpisano, ističe Konig.

Iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika odbacuju tvrdnje o bankrotu

Na kritiku oporbe kako grad nema dovoljno sredstava za sudjelovanje u obnovi Zagreba od potresa, iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika odbacuju tvrdnju da je Grad pred bankrotom.

- Zagreb funkcionira. Uopće nema potrebe odgovarati da Zagreb nije u bankrotu i da će Grad Zagreb unijeti sredstva koja su potrebna za funkcioniranje Fonda, istaknula je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Olivera Majić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!