07:45 / 18.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

ZG skupština: Prgomet predsjednik, uslijedili novi obračuni

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prijedlog o imenovanju Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine podnio je skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a.
Drago Prgomet iz HDZ-a je izabran za novog predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba. Prgomet je za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine izabran većinom glasova - 30 gradskih zastupnika glasovalo je za, šest je bilo protiv, a 10 ih je bilo suzdržanih.

Prijedlog o imenovanju Prgometa za novog predsjednika Gradske skupštine podnio je skupštinski Odbor za izbor i imenovanja, u skladu s prijedlogom Kluba gradskih zastupnika HDZ-a.Novoizabrani predsjednik Skupštine poručio je da je bez obzira na rezultate glasovanja, tko je ostao suzdržan i tko je bio protiv, on predsjednik svih zastupnika u Gradskoj skupštini i čuvat će dignitet Skupštine i njezinih zastupnika koje su neposredno izabrali građani Zagreba.

- Ovo uzbuđenje mogu usporediti s onima kad sam kao mladi kirurg prvi put ulazio u operacijsku dvoranu, rekao je Prgomet ponosan na imenovanje.

- Dužnost nam je učiniti Zagreb naprednijim, boljim i sigurnijim mjestom. Učinimo ga takvim čuvajući povijest grada, spomen na ljude koji su branili domovinu, učinimo ga takvim na temeljima međusobnog uvažavanja i dijaloga u kojima ćemo jedni druge procjenjivati ne po stranačkoj pripadnosti, spolu, vjeri, ideološkim nazorima, nego isključivo po vrijednostima naših karaktera, poručio je Prgomet i pozvao gradske zastupnike na dijalog, suradnju i kompromis na dobrobit Zagrepčana.

U izjavi novinarima nakon izbora Prgomet je rekao kako je spreman na političke rasprave jer je Gradska skupština predstavničko tijelo Zagrepčana te političko tijelo u kojem će biti političkih razmirica, ali njegovo je ponajprije biti predsjednik svih zastupnika i u skladu s Poslovnikom voditi Gradsku skupštinu na adekvatan način.

Dosadašnji predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) imenovan je glavnim državnim inspektorom Državnog inspektorata, pa mu je prestala dužnost predsjednika Gradske skupštine.


Ivan Kujundžić: Štitit ću interese građana Zagreba, posebno na području kulture

Novi gradski zastupnik HDZ-a Ivan Kujundžić (HDZ), koji je u četvrtak došao u skupštinske klupe umjesto dosadašnjeg predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Andrije Mikulića, najavio je da će štititi interese građana Zagreba, posebno na području kulture.

- Sigurno ću imati jedan britak jezik na akademskoj razini i pokušati štititi interese građana Zagreba koje smatram da su važni, posebice na području kulture, budući da sam profesionalni umjetnik. Sigurno će biti i politike opće prakse, ali akcent će biti na ubranoj tematici i kulturi, izjavio je novinarima akademski kipar Ivan Kujundžić.


Sjednica počela aktualnim satom - zastupnici postavljali pitanja Bandiću

U tijeku je sjednica zagrebačke Gradske skupštine, a počela je aktualnim satom u kojem su zastupnici postavljali pitanja Milanu Bandiću.

Prijedlog Kluba gradskih zastupnika SDP-a da se, prilikom utvrđivanja dnevnog reda, izostavi točka vezana uz Žičaru Sljeme nije prihvaćen. SDP-ovac Matej Mišić podsjetio je kako je prije dva mjeseca na 'aktualcu' gradonačelniku Milanu Bandiću postavio pitanje o tome kako za izgradnju žičare u gradskom proračunu nedostaje 270 milijuna kuna.

Bandić mu je, napominje SDP-ovac, "odgovorno" poručio da žičara ide dalje, da će biti sve u redu i da će raditi rebalansa koliko treba. Ni na koji način se, kaže, nije spomenulo, a što se jučer saznalo na gradonačelnikovoj konferenciji za novinare, da će se Grad ponovno zadužiti putem ZET-a za iznos veći od 300 milijuna kuna kako bi se projekt sljemenske žičare mogao realizirati.


Bandić: Odgovori zastupnicima pisanim putem

Gradonačelnik Bandić je umjesto odgovora Mišiću najavio da će današnje odgovore gradskim zastupnicima davati pisanim putem kako bi se i on malo odmorio jer je "gospodin gradonačelnik".

Dodao je da je pročelnica Mirka Jozić dala sve odgovore o tome na jučerašnjoj konferenciji za novinare te da je "sve ostalo plod špekulacije i politikanstva", a što s indignacijom odbija.

O zahtjevu gradskog zastupnika HNS-a Tomislava Stojaka da predlagatelj povuče prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na akciju iz Plana komunalnih aktivnosti Gradske četvrti Sesvete u 2019., potpredsjednica Gradske skupštine koja je vodila sjednicu, Ana Stavljenić-Rukavina, rekla je da se neće glasovati. Stojak, kako je obrazložila, nije pravilno postavio zahtjev jer je govorio o povlačenju, a ne o izostavljanju te točke.


Bandić gradskim zastupnicima: Vi ste zaljubljeni u mene

Oporba je gradonačelnika Milana Bandića pitala "Osjeća li Grad Zagreb i Hrvatsku", a prozivani Bandić im je uzvraćao kako "postavljaju iracionalna pitanja jer su zaljubljeni u njega".

Oporba je, naime, svojim pitanjima aludirala na jednu od poruka s tonskog zapisa puštenog na suđenju u aferi Agram, a na kojoj Bandić viče na suradnika jer njegova rođakinja nije dobila primjerenu plaću u gradskim službama.

Gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska-Progresivni savez) usporedio je gradonačelnika s mikromenadžerom kojem svi dolaze po razna odobrenja ustvrdivši da je stvorio sustav upravljanja u kojem građani dobivaju malo, a puno više njegovi rođaci i kumovi.

- Osjećate li Grad Zagreb ili osjećate samo potrebe svojih prijatelja, rođaka i kumova?, upitao je Petek.

Za gradonačelnika Bandića to su, kaže, deplasirana pitanja pa je time "deplasirano odgovarati na njih". Peteka je pak uputio da pomoć potraži na nekom drugom mjestu.

- Vi ste u biti zaljubljeni u mene. Vi bi htjeli da mi živimo zajedno, kazao je Bandić.Da je zaljubljen u njega poručio je i Mateju Mišiću (SDP) koji je prigovorio da je prekršen Poslovnik i upitao gradonačelnika je li mu neugodno što nema novca za primjerice žičaru, stadion prugu, ali zato ima za razne "male iz familije".
Bandić je ponovno uvjeravao kako nikakav nije prekršio niti zakon ni svoje ovlasti te je zapošljava isključivo sposobne, a ne podobne.

- Iracionalni ste jer ste zaljubljeni, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

Skupštinska oporba također je zamjerila gradonačelniku jer šturo i nevoljko odgovara na pitanja najavljujući tek naknadne pisane odgovore.

U Studio 4 se javio Petek, rekao je da je bilo burno, kako to zna biti kada zastupnici postavljaju pitanja gradonačelniku.

- Više puta je rekao da neće odgovarati na nikakakva pitanja, da će poslati pisane odgovore, ali ipak se nije uspio suzdržati, rekao je Petek.
Bandić o kinu Europa: To nije babovina ili ćaćovina

Jedini konkretniji odgovor gradonačelnik Bandić je dao na pitanje Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš) o kinu Europa, koji je predložio da postojeći zakupci ostanu u prostoru kina dok ne bude sve spremno za renovaciju nakon čega bi se raspisao javni natječaj.

- Šačica nerealiziranih ljudi uz podršku aktualne ministrice znanosti podržava ulicu. No pasaran, poručio je Bandić.

Ponovio je kako će postojeći zakupci ostati u prostoru kina do isteka ugovora, nakon čega poslije 1. lipnja kreće renoviranje i raspisivanje novog javnog natječaja na koji će se moći javiti svi pa i dosadašnji  zakupci, te da će tamo ostati art kino.

- To nije babovina ili ćaćovina ičija da bih ikome pogodovao, ni postojećim niti budućim zakupcima, naglasio je Bandić.

Tomaševića, za kojeg je ustvrdio da pripada "šank liniji", uputio je da se pogađa s kumicama na Dolcu, a ne s njim.

- Sadašnja ekipa iz kina vjerojatno ne osjeća Hrvatsku kao vi, uzvratio je Tomašević.

Ivan Ćelić (HDZ) predložio je da se Vrapčanska aleja preimenuje u Aleju Vlade Jukića, prema nedavno preminulom istaknutom hrvatskom psihijatru i dugogodišnjem ravnatelju Klinike za psihijatriju Vrapče, što je Bandić podržao.

Žičarom Sljeme upravljat će ZET

Gradska skupština odlučila je da će budućom Žičarom Sljeme upravljati Zagrebački električni tramvaj (ZET), te na sebe preuzeti financiranje izgradnje žičare, što je oporba ocijenila problematičnim s obzirom na financijski kapacitet ZET-a.

Za odluku o tome da se ZET-u povjeri upravljanje Žičarom Sljeme glasalo je 25 gradskih zastupnika, 12 ih je bilo protiv, a četiri suzdržana. Osim što će upravljati žičarom, ZET će preuzeti i financiranje njezine izgradnje za što se planira uzimanje kredita.

Branko Lustig proglašen počasnim građaninom Zagreba

Istaknutog filmskog producenta i dvostrukog oskarovca Branka Lustiga u četvrtak su zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno proglasili počasnim građaninom Zagreba. Prijedlog zaključka o proglašenju Lustiga počasnim građaninom Zagreba na sjednicu Gradske skupštine uputio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Zagrepčanka godine Jasna Kovačević

Zagrebačka Gradska skupština podržala je u četvrtak prijedlog da se nagrada "Zagrepčanka godine" ove godine dodijeli Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdan Ogrizović.

- Otkad je 1998. imenovana za ravnateljicu knjižnice Bogdan Ogrizović, Jasna Kovačević ju je pretvorila u vodeći centar za knjigu u Zagrebu i šire, u omiljeno mjesto predstavljanja knjiga, časopisa, predstavljanja autora i širenja čitateljskih navika građana, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Osim toga, dodaje se, knjižnicu je pretvorila u mjesto afirmiranja ženskog stvaralaštva, književnoga, znanstvenoga i likovnoga, te postigla prepoznatljive rezultate na podizanju kvalitete života žena u Gradu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!