10:58 / 30.07.2019.

Autor: T.D./HRT

Zgarište kod Šibenika, istražni zatvor za osumnjičenu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Žena osumnjičena da je podmetnula požar provest će sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru. Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.
Jutros je proglašen ugašenim veliki požar kod Šibenika, u kojemu je izgorjelo 900 hekatara borove šume, poljoprivrednih površina i ostalog raslinja. Osumnjičenoj 53-godišnjakinji određen je jednomjesečni istražni zatvor te će biti podvrgnuta psihijatrijskom vještačenju.

Kockama za potpalu podmetnula požar?

Plenković: Odgovorne privesti pravdi
Vatreni pakao ugašen, no vatrogasci ostaju na terenu

Umjesto rekordne berbe i stotina litara maslinova ulja - zgarište. Ukupnu štetu tek treba utvrditi. Maslinike je jednostavno bilo nemoguće obraniti. Kuće su obranjene teškom mukom jer okružene su u Bilicama - zapuštenim privatnim terenima obraslima gustom borovom šumom. Načelnik Josip Ćaleta poziva - zakone treba mijenjati. Smatra da lokalna samouprave treba dobiti pravo ulaska u zaraslo zemljište i borove kako bi se teren raščistio.

Aplikacija za simulaciju širenja požara 

Vatra je gutala šumu brzinom od pola metra u sekundi. Oganj se širio istodobno u nekoliko smjerova. Profesionalni vatrogasac s 25 godina iskustva tvrdi - s ovakvom se vatrenom stihijom dosad nije susreo. Upomoć vatrogascima priskočila je znanost - splitski FESB i Odašiljači i veze osmislili su aplikaciju za simulaciju širenja požara. Klikom na karti povlače se podaci s meteorološke postaje, s podacima biljnog pokrova na tom području i izračuna se scenarij širenja vatre kroz dva sata.

Jednomjesečni pritvor i psihijatrijsko vještačenje za osumnjičenu

Žena osumnjičena da je podmetnula požar provest će sljedećih mjesec dana u istražnom zatvoru. Odlučio je tako sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Nad njom će se provesti psihijatrijsko vještačenje radi utvrđivanja ubrojivosti. Naime, 53-godišnjakinja je prije dvije godine podmetnula sedam požara na području Dubrave kod Šibenika. Tada je psihijatrijskim vještačenjem u posebnom postupku prema osobama s duševnim poremećajem, određeno šestomjesečno ambulantno psihijatrijsko liječenje. 

 
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!