Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta - sasvim posebna šetnja Zagrebom

27.01.2022.

22:31

Autor: Matija Benić/Puls/M.Š./HRT

Zagreb

Zagreb

Foto: PULS / HTV

Svakoga dana prolazimo gradom, ulicama, poznatim stazama i nemamo vremena ili se ne sjetimo zapitati tko stoji iza svih tih divnih građevina i znamenitosti. A stoje ljudi. Zato ponekad vrijedi zastati i prisjetiti se - tko su oni i što bi nam još podarili da nisu došla mračna i strašna vremena. Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, urednica glasila židovske zajednica, Nataša Barac, šetnjom kroz Zagreb pokazala je brojne zanimljivosti.

Gradovi žive i rastu, mijenjaju se, a u današnje moderno doba te su promjene česte i brze. Ali što, zapravo, čini jedan grad? Jesu li to njegovi stanovnici, zgrade, parkovi, vizure? Koliko dobro poznajemo gradove u kojima živimo? Zagreb je satkan od mnogo slojeva.

Jedan, vrlo važan, ovom je gradu dala židovska zajednica, a stanovnici i posjetitelji Zagreba možda i nisu svjesni koliko su Židovi pridonijeli izgledu grada, njegovu kulturnom, sportskom, javnom i političkom životu.

Duga je povijest židovske zajednice Zagreba i nije moguće spomenuti sve one koji su pridonijeli razvoju grada. Ali važno je istaknuti i znati da su zagrebački Židovi voljeli svoj grad. To je bio njihov dom, mjesto kojemu su pripadali. To je bio grad čiji su razvoj podržavali i pomagali. To je bio grad u kojem su se osjećali sigurno i u kojem su gradili svoju budućnost.

Sve je to bilo oštrim rezom prekinuto. Tko zna što bi sve još postojalo u Zagrebu da židovska zajednica nije bila praktički uništena tijekom holokausta?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!