07:59 / 13.03.2019.

Autor: I.H./HRT

Žigman: Brexit bez dogovora - gubitak veći od 100 mlrd $

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: pixabay; ilustracija

Foto: - / -

Izlazak bez sporazuma za Veliku Britaniju bi značio jednu ekonomski katastrofalnu situaciju - očekuje se da bi gubitak bio preko 100 mlrd $ u nekoliko godina. Ti gubici koji bi nastali za britansko gospodarstvo sigurno ne bi omogućili Britaniji da poluči one rezultate koje je htjela - da postane neovisna. U tom kontekstu ta neizvjesnost postoji, rekao je.
Za 17 dana bi Velika Britanija trebala izaći iz EU-a, ali neizvjesnost je sve veća. Britanski parlament je sinoć opet odbio prijedlog premijerke Therese May o izlasku iz EU-a s dogovorom, a danas će opet o tome glasovati. Ukoliko se taj prijedlog i danas odbije, pred britanskim parlamentarcima glasovanje je 29. ožujka o tome hoće li se datum izlaska prolongirati. Nisu isključeni ni prijevremeni izbori ni ponovno održavanje referenduma o Brexitu - sve opcije su otvorene.

O tome kako će se Brexit odraziti na hrvatsko gospodarstvo, u Dobro jutro, Hrvatska su govorili Ante Žigman, predsjednik HANFA-e i Marko Babić, pomoćnik direktorice sektora za međunarodne poslove pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vezano za sinoćnje glasovanje u britanskom parlamentu, Žigman je rekao da to pokazuje koliko je zapravo teško izaći iz EU-a i ovaj proces pokazuje da vjerojatno niti jedna zemlja neće poželjeti izaći iz EU-a. Ako je taj proces težak za zemlju koja ima tako veliku ekonomiju poput Britanije, onda je teže i za druge zemlje, dodao je.

- Što se tiče očekivanja, ona su bila takva da taj izlaz, odnosno granica između Sjeverne Irske i Irske pokazuje jednu veliku kompliciranost cijele te situacije i pokazuje da parlamentarni zastupnici ne žele prihvatiti sporazum o jednom takvom obliku i danas će opet glasovati o tome hoće li izaći bez sporazuma. Izlazak bez sporazuma za Veliku Britaniju bi značio jednu ekonomski katastrofalnu situaciju - očekuje se da bi gubitak bio preko 100 mlrd $ u nekoliko godina. Ti gubici koji bi nastali za britansko gospodarstvo sigurno ne bi omogućili Britaniji da poluči one rezultate koje je htjela - da postane neovisna. U tom kontekstu ta neizvjesnost postoji, rekao je.

Žigman je naveo i treću opciju o kojoj se govori, a to je da se Brexit prolongira. Smatra da je to najizglednija situacija jer troškovi izlaska su toliko veliki da je pitanje može li to podnijeti jedna velika ekonomija poput Britanije.

Na pitanje hoćemo li i mi osjećati posljedice Brexita, Žigman je rekao da je HANFA dala izjavu da treba biti oprezan jer postoje određene firme koje izravno pružaju usluge u Hrvatskoj i drugim članicama EU-a, što će potpuno izgubiti izlaskom iz EU-a. Tada će Britanija postati treća zemlja, što znači da moraju poslovati poput BiH, Srbije, Albanije i gube odnos koji su imali do sada, a u slučaju dogovora, stvar ide drugačije.

Pojasnio je da naše tržište kapitala nije previše izloženo Velikoj Britaniji i ne očekuje da dođe do nekih potresa. Problem bi mogao biti "efekt prelijevanja" - kriza u Velikoj Britaniji može utjecati na zemlje koji su naši glavni vanjskotrgovinski partneri.

Babić očekuje da će i danas odbiti Brexit s dogovorom i da će biti i trećeg glasovanja. Očekuje i prolongiranje izlaska iz EU-a. Smatra da je važno da europski pregovarači naglašavaju, a britanski nisu do sada izjasnili dovoljno jasno je činjenica ako žele neki drugi aranžman, morat će biti konkretniji i sadržajniji. Rekao je da hrvatske institucije involvirane u ovaj proces čine sve što je nužno da građane pripreme na posljedice Brexita. Dodao je da građani trebaju biti informairani i pratiti sve što se odvija.

- Dosadašnji ugovori koji su sklopljeni i dalje će trajati, ali neće biti mogućnosti sklapanja novih ugovora pod dosadašnjim prailima. Nitko od britanski tvrtki neće moći na teritoriju EU-a izravno pružati svoje usluge, rekao je Babić.

Na pitanje što će biti s britanskim rejting agencijama, Žigman je pojasnio kako kompanije otvaraju podružnice na teritoriju EU-a, time će moći prenijeti sav posao na njih, što je važno za mirovinske fondove.

Što se tiče uvoza i izvoza s Britanijom, brojke nam rastu, Babić kaže da možemo utvrditi da trgovinski volumen između RH i VB nije na nekoj značajnijoj razini, ne očekuje neke značajnije negativne efekte.

- Treba imati na umu činjenicu da je RH u znatnim trgovinskim odnosima i korelaciji sa određenim državama članicama koje su puno izloženije samom Brexitu, poput Njemačke, i ako dođe do neželjenog scenarija, mogu se očekivati i negativni učinci u smislu investicija, procesa koji bi se mogli negativno odraziti i na naše gospodarstvo, rekao je.

Babić smatra da je u ovom trenutku nezahvalno davati konkretnije procjene dok se ne dogodi sam kraj cijele ove priče. Također je rekao da je za nas važno područje carina i poreza - ne postoje neke bitnije zakonodavne procedure do kojih će morati doći. Ne vjeruje da će mnogo hrvatskih tvrtki osjećate neke velike učinke jer je velik broj tvrtki već tamo osnovao svoje podružnice i posluju od tamo, pa ovdje neće osjećati nešto negativno što će ugroziti poslovanje i profit.

U slučaju uređenog Brexita, Žigman kaže da će Britanija do 2030. izgubiti 4% BDP-a, što je oko 100 mlrd $, u slučaju neuređenog se ni ne zan koliko bi to moglo biti.O Brexitu je u Studiju 4 govoio i stručnjak za međunarodne odnose Radovan Vukadinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!