Žigmanov: Da sam ja Vučić, ispričao bih se

11.02.2018.

11:27

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov u emisiji govori o problemima Hrvata u susjednoj državi.
Uoči dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb gost emisije "Nedjeljom u dva" bio je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov. Govoreći o problemima Hrvata u susjednoj državi, rekao je da su najsiromašiniji Hrvati na svijetu oni u Vojvodini, kao i da bi se on, da je Vučić, ispričao za velikosrpsku agresiju.  Ova vlast je, kaže također, napravila iskorak za Hrvate u Vojvodini. 

Žigmanov je jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije, ali i književnik, pjesnik, filozof, urednik. Piše prozu, eseje, poeziju, filozofske tekstove.

Rođen je 1967. u Tavankutu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi Filozofija s ocjenom 10. Vraća se u Suboticu i osim poezije i proze prima se mnogih poslova pri Otvorenom sveučilištu, u Fondu za otvoreno društvo za programe namijenjene nacionalnim manjinama, prvi je urednik programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice i pokretač časopisa  „Hrvatska riječ".

Nakon odlaska iz redakcije posvećuje se osnivanju Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Predaje povijest filozofije na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije. Član je Međuvladina mješovita odbora za praćenje provođenja Sporazuma o zaštiti manjina između Srbije i Hrvatske. Od 2015. predsjednik je Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Na parlamentarnim izborima u travnju 2016. izabran je za narodnog zastupnika u Skupštini Srbije. Uza sve te funkcije, Žigmanov i dalje piše haiku.

Kaže da se odnos službene vlasti prema hrvatskoj zajednici u Vojvodini ogleda između ostalog u situaciji službene proslave na koju nitko nije došao od delegacije iz Beograda. Na pitanje "kinji" li netko Hrvate u Subotici, odnosno Vojvodini, kaže da su Hrvati tamo objekti negativnih politika, građani države u kojoj se puno toga negativnog veže uz Hrvatsku, kao i da su objekti prešućivanja. 

Hrvati u Vojvodini: Mnogi problemi čekaju rješenje

Kao primjer navodi kako građanima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, gdje je bio na božićnom domjenku, dođe sam vrh državne strukture. "Kod nas na dan zajednice 15. prosinca prije dvije godine nije došao ni portir neke ustanove. To je ipak na simboličnom planu jedna vrlo negativna gesta jer vam država šalje vrlo jasnu poruku da niste dostojni odaziva", komentirao je. Ipak, pomakom smatra činjenicu da je sutra, prilikom dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u izaslanstvu Republike Srbije koje će razgovarati s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. 

Smatra da je sutrašnji Vučićev posjet Hrvatskoj više nego potreban jer neodrživo je po njemu da dvije susjedne zemlje, s istim ciljevima, ne surađuju na rješavanju otvorenih problema, i ne samo to - da nemaju izravnu komunikaciju na najvišim razinama.

Komentirajući izjave pojedinih političara koji dolaze iz liberalnih krugova, a koji su protiv dolaska Vučića u Hrvatsku, rekao je da se boji kako u njihovim promišljanjima vjerojatno nisu bili Hrvati u Vojvodini. "Iz naše pozicije, ovo se trebalo dogoditi nakon što je predsjednik Republike izabran", kaže.

Treba li Vučićeva isprika biti uvjet za njegov dolazak u Hrvatsku? "Da sam na njegovom mjestu, ja bih to učinio", kaže Žigmanov. "Mislim da je isprika za određenu vrstu čina, bez obzira kako ju kvalificirali, za koje se smatra da su nanosili u određenom trenutku štete, jest najmanje što se može očekivati", dodao je.

Žigmanov kaže i da Hrvati u Vojvodini, otkako je Vučić postao predsjednik Srpske napredne stranke, premijer i predsjednik Republike, nikada nisu imali bilateralni susret s njim. Upitan misli li da je Vučić, koji nekada jest bio velikosrbin, promijenio svoj svjetonazor i može li se danas iz njegovih izjava iščitati da on okružje drukčije promišlja, Žigmanov odgovara: "On je sigurno političar koji je evoluirao i to se vidi iz njegova angažmana u proteklih nekoliko godina. Od jednog euroskeptika, nekoga tko je bio sumnjičav prema onome što se događa na planu europskih integracija, on je danas postao političar, lider zemlje koju vodi u Europsku uniju", kazao je.

Pomake vidi i u Vučićevom promišljanju rata kao načina rješavanja problema. Vučić više nema, kaže, tu vrstu diskursa, u tom smislu misli da ga se treba promatrati kao političara koji je napredovao. Je li on to učinio iz iskrenog uvjerenja, to je - kaže - pitanje za njega. Žigmanov za Vučića kaže i da ima moć oko utjecaja na slobodu medija.

Nedopustivim smatra da država kaže da Bunjevci nisu Hrvati. "Ja sam Bunjevac i Hrvat, slobodan i liberalan", kaže za sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!