13:25 / 22.01.2019.

Autor: HRT

Žigmanov: Stvaramo okvire za nastavak uspješne suradnje

-

-

Foto: - / -

U studiju 4 gostovali su predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsjednica Hrvatskog Nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.
Bolja suradnja s državnim vrhom Hrvatske i Srbije može poboljšati položaj hrvatske manjine u Vojvodini izjavio je nedavno Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini. U studiju 4 gostovao je zajedno s Jasnom Vojnić, predsjednicom Hrvatskog Nacionalnog vijeća.

Žigmanov je potvrdio da je u Zagrebu zbog sastanka s hrvatskim državnim vrhom.

- To je nastavak naše redovite komunikacije kada su u pitanju predstavnici najviših razina vlasti. I izvršne i kad je u pitanju predsjednica gdje iznosimo naše razumijevanje društveno političkog trenutka, naših potreba, izazova pred kojima se nalazimo. U toj komunikaciji stvaramo okvire za nastavak uspješne suradnje koju smo ranije imali kad je u pitanju riješavanje otvorenih pitanja s kojima se kao pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji suočavamo, rekao je Žigmanov.

- Od današnjih razgovora, kao i inače, očekujemo da budemo sudionici procesa. Ono što smo već davno spominjali je da želimo biti dio struktura kako srbijanskog dijela vlasti, tako i hrvatskog i da se zaista zapitamo što su to naši realni problemi. Mislimo da tu možemo puno pomoći s problemima s terena, s konkretnim slučajevima, kako i našem premijeru i predsjednici, da imaju informacije. Isto tako, oni nama mogu pomoći da naša riječ ima veću težinu. Tako da s njihovom podrškom i sve ono što radimo u Republici Srbiji zaista ima ishode. Naprimjer nakon prošlogodišnje sjednice međuvladimog mješovitog odbora, kada su se sastajali predstavnici dviju država, sve preporuke koje su bile u tom dokumentu su kasnije naišle na plodno tlo i onda smo ih zaista mogli i realizirati, istaknula je Vojnić.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković primili su će Žigmanova i Vojnić. Hrvatska im je, kaže Žigmanov, partner u političkim inicijativama te u razvoju i čuvanju identiteta. Kao jedan od glavnih problema ističu obrazovanje.

- Mi smo zajednica koja još uvijek ne živi puninu integriranosti i ostvarene ravnopravnosti kada je u pitanju naša pozicija u srbijanskom društvu. Mi smo ranjena zajednica, zajednica koja je 90-ih godina bila objekt etnički motiviranog nasilja, još uvijek su u društvenom ambijentu negativni stereotipi, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!