15:52 / 12.09.2019.

Autor: J.L./P.F./HRT

Žigmanov: Vlada poduprla izgradnju Hrvatske kuće u Subotici

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov istaknuo je da su Hrvati počeli ostvarivati određena manjinska prava, poboljšana je komunikacija s institucijama, no dio problema i dalje se ne rješava.
Premijer Andrej Plenković sastao se s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Predstavnik Hrvata u Srbiji Tomislav Žigmanov istaknuo je da su Hrvati počeli ostvarivati određena manjinska prava, poboljšana je komunikacija s institucijama, no dio problema i dalje se ne rješava.

- Vlada je poduprla naš kapitalni projekt, izgradnju Hrvatske kuće u Subotici. Podrška Vlade RH u institucionalom razvoju hrvatske zajednice u Srbiji često zna biti ključna. Razgovarali smo i o ukupnim političkim prilikama u Srbiji, položaju hrvatske zajednice, hrvatsko-srpskim odnosima. Mi u tome nastojimo biti konstruktivni činitelj, želimo odgovorno djelovati, kazao je. 

Podsjetio je da dolazi iz države koja često svojim izjavama i postupcima ne pridonosi poboljšanju odnosa te da u tom kolopletu hrvatska zajednica nastoji biti smirujući faktor.

Na pitanje kakav je status i položaj Hrvata i da li se išta promijenilo od posjete predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Žigmanov je kazao da se jedan dio problema počeo rješavati u smislu da postoji institucionalni oblik komunikacije s predstavnicima vlasti.

- Bilježimo pomake u ostvarivanju dijela naših prava kada je u pitanju obrazovanje i kada su u pitanju infrastrukturni projekti, kazao je Žigmanov spomenuvši otvaranje lektorata na hrvatskom jeziku ili otkup kuće bana Josipa Jelačića.

- Bilježimo, međutim, i određene deficite koji su posljedica činjenice da Srbija još uvijek ima problema s vladavinom prava, s nerazvijenošću promanjinskih politika, dodao je predsjednik DSHV-a.

Istaknuo je da se u povećanju napetosti između dvije zemlje povećavaju i strahovi, nesigurnost i nespremnost da se sudjeluje u javnom prostoru.

- Mi pokušavamo artikulirati interese hrvatske zajednice na način da se pridržavamo demokratskih standarda u našem djelovanju i da boljitak našeg naroda i rješavanje određenih problema bude primjereno europskim vrijednostima kada su u pitanju manjinska prava, istaknuo je Žigmanov.

Slanje pripadnika srbijanske vojske s uniformama u Jasenovac Žigmanov je ocijenio kao "neprimjeren potez srbijanskih vlasti".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!