17:42 / 13.11.2018.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/V.K./HRT

Zimska oprema obavezna od četvrtka

-

-

Foto: - / -

Od 15. studenog, na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj, obvezna je zimska oprema. Odnosi se to na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje na kolniku.
Za dva dana, od 15. studenog, na zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj, obvezna je zimska oprema. Odnosi se to na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje na kolniku. Ako nemate 700 kuna viška, kolika je kazna, požurite se zamijeniti gume ili ako nemate zimske, u nabavu lanaca.

Kada je u pitanju njezin limeni ljubimac Ana Domović zimu će dočekati spremna. 

"Trebalo se prije 2 mjeseca naručiti da bi čovjek to mogao realizirati“, kaže Ana.

Vulkanizeri u ovom periodu imaju pune ruke posla. Kroz ovaj prođe više od 50 auta dnevno.

"Ako dođe ispod 7 stupnjeva temperature, tu ljetna guma ne odrađuje svoje funkcije koje bi trebala kao zimska. Može se desiti proklizavanje i normalno, udarac u vozilo ispred nas“, ukazuje Marin Đakulović, voditelj servisa.

Da su gume najvažniji element sigurnosti kažu stručnjaci te dodaju da ih je potrebno promijeniti prije pada temperature.

"Pravo vrijeme za ugradnju zimskih guma je već sredina listopada, ne treba čekati prvi snijeg ili led tada može biti kasno. Ovaj prijelazni period je jako opasan jer zna prevariti, lako dođe do nekih skliskih uvjeta“, govori Đakulović.

Zimska oprema - zimske gume ili pak ljetne s dubinom profila od 4 milimetra, ali u tom slučaju obvezni su i lanci i to na svim zimskim dionicama cesta.

"Na većini autocesta od A1 do A6, državnih cesta čije se dionice protežu kontinentalnim dijelom Hrvatske, kao i lukama Osijek i Vukovar te rafineriji Sisak“, rekao je Darko Graovac, služba za sigurnost cestovnog prometa ravnateljstva policije.

Za sve one koji se zimsku opremu zanemare, kazna je 700 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!